Connect with us

Iz Svijeta

Biden okrivio prethodnika za prijetnju američkoj demokraciji, Trump Bidena optužio za ‘uništavanje nacije’

Objavljeno

-

Američki predsjednik Joe Biden optužio je svog prethodnika Donalda Trumpa za stalnu prijetnju američkoj demokraciji na godišnjicu smrtonosnih napada na Kapitol na što mu je Trump odgovorio da koristi njegovo ime da “još više podijeli Ameriku”.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris obratili su se Amerikancima u četvrtak na Kapitolu, godinu dana nakon što su tisuće Trumpovih pristaša ušle u zgradu pokušavajući zaustaviti brojanje glasova elektora i spriječiti potvrdu “Bidenove pobjede”.

“Ovo je istina: bivši američki predsjednik stvorio je i širio mrežu laži o izborima 2020. To je učinio jer cijeni moć nad principom”, rekao je Biden.

“Na današnji dan prije godinu dana u ovom svetom mjestu je napadnuta demokracija (…) Ustav, naš ustav se suočio s najtežim prijetnjama”, rekao je američki predsjednik i dodao da su prosvjednici na Kapitolu “držali bodež pod grlom američke demokracije”.

Biden je rekao da prosvjednici nisu upali na Kapitol “iz patriotizma ili principa”. “Nisu (došli) u službi Amerike već u službi jednog čovjeka.” Osudio je Trumpa jer je gledao nerede na televiziji i “satima nije reagirao”.

Biden je istaknuo da je prvi put u povijesti SAD-a njegov prethodnik “pokušao spriječiti miran prijenos vlasti” kad je “nasilna rulja” upala na Kapitol i poručio da se Amerikanci “moraju pobrinuti da se to više nikada ne dogodi”.

Dodao je da Trump predstavlja Ameriku koju vodi “autokratski moćnik”, a izbore 2020. pohvalio je kao “najveću demonstraciju demokracije” u američkoj povijesti jer je 150 milijuna Amerikanaca izašlo na birališta unatoč pandemiji covida-19.

Bivši predsjednik reagirao je na Bidenov govor. Trump je Bidena optužio za “uništavanje nacije”.

Aktualni predsjednik “koristio je moje ime danas kako bi pokušao dodatno podijeliti Ameriku”, priopćio je Trump.

Ponovio je tvrdnje o izbornoj prijevari. “Mediji supočinitelji zovu to velikom laži, a velika laž su zapravo bili sami izbori”, ponovio je bivši predsjednik.

“Demokrati žele posjedovati ovaj dan, 6. siječnja, kako bi mogli poticati strahove i dijeliti Ameriku”, rekao je Trump.

Trump je ostao popularan među republikanskim glasačima i više puta je dao naslutiti da će se ponovno kandidirati za Bijelu kuću 2024. godine. (H./K.)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari