Connect with us

Gluposti

Biden osudio ‘teksaški zakon’ o pobačaju

Objavljeno

on

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u srijedu braniti “prava žena na pobačaj” i snažno je kritizirao zakon o abortusu koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

“Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea”, napisao je u priopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj.

Biden je rekao da će novi zakon “uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima”.

“I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli” ženama da obave pobačaj, kazao je.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje.

 

U Teksasu stupila na snagu zabrana pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR