Connect with us

Iz Svijeta

Biden prkosno odbija pozive da se povuče, demokrati suočeni s dilemom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden prkosno je odbacio pozive da se povuče iz predsjedničke utrke protiv republikanskog protivnika Donalda Trumpa, što predstavlja izazov njegovim kolegama demokratima koji su zabrinuti da će njegove godine odbiti glasače.

„Kandidiram se i ponovno ću pobijediti“, rekao je 81-godišnji Biden svojim pristašama u vatrenom govoru u petak u Madisonu u Wisconsinu. Zatim je u intervjuu za ABC News rekao da je on najbolji demokratski kandidat da na izborima 5. studenog spriječi Trumpa da se vrati u Bijelu kuću i da ga samo „Svemogući Bog“ može uvjeriti u suprotno.

Biden se suočava s pobunom unutar vlastite stranke, koja uključuje donatore, zakonodavce, neke demokratske dužnosnike i stratege, i koja želi okončati njegovu kampanju nakon loše debate protiv Trumpa 27. lipnja. Čini se da događaji u petak nisu nimalo ublažili zabrinutost nekih demokrata.

U nadolazećim danima članovi stranke mogli bi odlučiti hoće li podržati predsjednika ili ne.

U subotu će potpredsjednica Kamala Harris govoriti u New Orleansu na festivalu Essence, godišnjem festivalu kulture i glazbe koji sponzorira časopis Essence, čija su publika crnkinje. Harris je najbolji izbor da zamjeni Bidena ako se povuče s mjesta vođe Demokratske stranke.

Harris je u petak nakon Bidenovog skupa u Madisonu objavila poruku podrške na X-u, nekadašnjem Twitteru, rekavši da je predsjednik posvetio svoj život borbi za Amerikance. „Znam da smo svi u ovom trenutku spremni boriti se za njega“, rekla je.

Neke ankete pokazuju da je Trumpova prednost u odnosu na Bidena sve veća, a demokrati se brinu da bi zabrinutosti oko predsjednikovih godina i zdravlja mogle dovesti do manjeg broja glasova. Senator Mark Warner iz Virginije planira sastanak u ponedjeljak na kojem će raspravljati o Bidenovoj kandidaturi.

Biden u subotu nema javnih događaja na rasporedu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas