Connect with us

Događaji

Biden s Papom dok u SAD-u traje rasprava o pobačaju

Objavljeno

-

Joe Biden u petak je stigao na susret s papom Franjom za koji se očekuje da će biti na temu klimatskih promjena i nejednakosti, no koji je zasjenjen demokratovim zagovaranjem prava na pobačaj u SAD-u.

Predsjednikova kolona stigla je u Vatikan pod velikim mjerama sigurnosti, već intenzivnim u Rimu koji se paralelno priprema za domaćinstvo G20 samita ovaj vikend.

Švicarska garda u svojim tradicionalnim uniformama dočekala je Bidena i njegovu suprugu Jill pred Apostolskom palačom s koje je vijorila američka zastava.

Susret između prvog latinoameričkog pape i drugog katoličkog predsjednika SAD-a, nakon Johna F. Kennedyja, događa se u vrijeme žestoke debate o pobačaju unutar američke Crkve. Biden je pod pritiskom konzervativaca da promijeni svoj stav o pobačaju, u skladu s njegovom vjerom.

Predsjednik redovito ide na misu i na svom stolu u Ovalnom uredu drži sliku Franje. Za pobačaj govori da mu se osobno protivi, no da ne može nametati svoj stav kao čelnik.
Njegovi najžešći kritičari unutar američke Crkve pozivaju da se Bidenu zbog toga zabrani primanje sakramenta.

„Dragi papa Franjo, hrabro ste isticali da je pobačaj ‘ubojstvo’. Molim Vas razgovarajte s predsjednikom Bidenom o ovom ključnom pitanju. Njegova uporna podrška abortusu je sramota za Crkvu i skandal za svijet“, napisao je na Twitteru biskup Thomas Tobin iz Providencea. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari