Connect with us

Iz Svijeta

Biden se sastaje sa saveznicima u Varšavi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden dan nakon posjeta Kijevu u utorak će u Varšavi ponovno potvrditi američkim saveznicima nastavak čvrste podrške SAD-a Ukrajini i jačanju istočnog krila NATO saveza.

Biden je kasno u ponedjeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljenog posjeta Kijevu tijekom kojeg se sastao s predsjednikom Volodimirem Zelenskijem koji traži više naoružanja u pripremi za navodnu proljetnu ofenzivu protiv Rusa.

Planiran je sastanak Bidena i poljskog predsjednika Andrzeja Dude na kojem će razgovarati o kolektivnoj podršci Ukrajini. Demokratski predsjednik će poljskom kolegi zahvaliti na pomoći Varšave Washingtonu i drugim saveznicima u isporuci vojne i humanitarne pomoći.

Dudin savjetnik za vanjsku politiku rekao je da će se također razgovarati o sigurnosti Poljske i povećanju resursa NATO-a na njenom teritoriju.

“Nije tajna da ćemo razgovarati o jačanju prisutnosti NATO-a, također u smislu infrastrukture”, rekao je Marcin Przydacz televiziji TVN 24.

Biden će u utorak navečer održati govor u kojem će podržati Ukrajinu uoči 24. veljače, dan kad će rat ući u drugu godinu. U utorak govor održava i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Predsjednik Biden će jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti biti uz Ukrajinu, kao što ste ga već čuli da govori mnogo puta, koliko god to bude potrebno”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Biden će se u srijedu sastati s čelnicima zemalja na istočnom krilu NATO-a kako bi i njima potvrdio daljnju američku podršku.

Dok je u ponedjeljak bio u Kijevu State Department je najavio novu vojnu pomoć Ukrajini, vrijednu 450 milijunu dolara. Washington šalje topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare protuzračne obrane te 10 milijuna dolara za energetsku infrastrukturu. No Biden nije odobrio ukrajinski zahtjev za borbenim zrakoplovima.

Kasnije ovaj tjedan, SAD će objaviti nove sankcije protiv pojedinaca i tvrtki koje “pokušavaju izbjeći sankcije“ i podržavaju „ruski ratni stroj“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Sjedinjene Države dosad su poslale više od 24 milijarde dolara sigurnosne pomoći. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari