Connect with us

Iz Svijeta

Biden se sastao s kineskim premijerom Lijem na samitu G20

Objavljeno

-

Hina/Epa

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao da je održao razgovore s kineskim vodstvom na najvišoj razini u nekoliko proteklih mjeseci, dodavši da Peking neće izvršiti invaziju na Tajvan zbog gospodarskih problema.

Kraj summita G20, Moskva nije izrijekom osuđena za rat u Ukrajini
Indijski premijer Narendra Modi
Joe Biden je rekao da se sastao sa zamjenikom predsjednika Xija, kineskim premijerom Lijem Qiangom, na godišnjem summitu G20 zemalja u New Delhiju. Pregovori su bili sastanak najviše razine između dvije zemlje u gotovo 10 mjeseci otkad je Biden posljednji put razgovarao sa Xijem na samitu G20 u Indoneziji.

Kineski premijer Li Qiang, koji je u ožujku preuzeo drugu najvažniju poziciju u državi, prisustvovao je okupljanju svjetskih čelnika umjesto Xija. Nije se očekivao sastanak dvaju čelnika na G20, no sastanci koji nisu dio protokola na samitima su učestali.

– Moj tim, moje osoblje, sastaje se sa Xijevim ljudima i kabinetom, rekao je Biden novinarima.

– Sastao sam se s njegovim zamjenikom u Indiji danas, dodao je.

– Razgovarali smo o stabilnosti i južnoj hemisferi. Nimalo sukobljeno, rekao je.

Kad je govorio na konferenciji za medije u Vijetnamu, Biden je američku ekonomiju pohvalio kao “najsnažniju” na svijetu. Rekao je novinarima da kineski rast usporava zbog slabe globalne ekonomije kao i kineskih politika, no nije rekao konkretno kojih.

Ekonomska situacija u Kini

Biden je kinesku ekonomsku situaciju nazvao “krizom”, navodeći probleme u sektoru nekretnina i nezaposlenost mladih. “Jedan od glavnih principa njegova plana sada uopće ne funkcionira”, rekao je Biden o Xiju, iako nije dalje elaborirao. “Nisam sretan zbog toga, ali ne funkcionira.”

Dodao je: “Ruke su mu sada pune.”

Biden je nastojao komunikaciju s Kinom zadržati otvorenom kako bi smanjio napetost između dviju sila po pitanju Tajvana, samoupravnog otoka na kojeg Kina polaže pravo.

– Ne mislim da će to izazvati da Kina izvrši invaziju na Tajvan, rekao je Biden o gospodarskim problemima Kine. “Upravo suprotno, vjerojatno nema isti kapacitet koji je imala prije.”

Opisao je SAD kao pacifičku silu koja nema namjeru povući se iz regije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari