Connect with us

Iz Svijeta

Biden zabrinut zbog Xinjianga, Tibeta, Hong Konga, Xi upozorava na Tajvan

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarali su o kineskoj politici u Tibetu, Hong Kongu i Xinjiangu, među ostalim spornim područjima, priopćila je Bijela kuća u izjavi, nakon virtualnog razgovora dvojice predsjednika koji je trajao dulje od tri sata.

“Predsjednik Biden izrazio je zabrinutost zbog prakse NRK-a u Xinjiangu, Tibetu i Hong Kongu, kao i općenito o ljudskim pravima”, priopćila je Bijela kuća.

Također je rekao Xiju da SAD u pogledu Tajvana ostaje privržen politici ‘Jedne Kine’, priopćila je Bijela kuća. Dvojica predsjednika obvezala su se da će raditi zajedno na energetskim i klimatskim pitanjima.

Xi je zauzvrat rekao Bidenu da će njegova zemlja morati poduzeti “odlučne mjere” ako snage za “protajvansku neovisnost” prijeđu “crvenu liniju”, objavili su kineski državni mediji.

Kina polaže pravo na Tajvan. Peking je obećao da će otok staviti pod kinesku kontrolu, ako bude potrebno i silom.

Dvojica čelnika naglasila su svoju odgovornost prema svijetu u pogledu izbjegavanja sukoba.

“Čini mi se da je naša odgovornost kao čelnika Kine i Sjedinjenih Država osigurati da naše natjecanje između naših zemalja ne preraste u sukob, bilo namjerno ili nenamjerno”, rekao je Biden. “Samo jednostavno, jasno natjecanje”, dodao je.

Govoreći uz pomoć prevoditelja, Xi je rekao: “Kao dva najveća svjetska gospodarstva i kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Kina i Sjedinjene Države moraju povećati komunikaciju i suradnju.”

Službena novinska agencija Xinhua opisala je sastanak kao “iskren, konstruktivan, sadržajan i plodonosan”.

Xi Jinping je na početku razgovora rekao da je sretan što vidi “starog prijatelja”, prvi put putem videoveze nakon dvaju telefonskih razgovora. “Spreman sam surađivati s vama”, dodao je kineski predsjednik.

Joe Biden se htio osobno sastati s kineskim predsjednikom s kojim se mnogo puta sastao dok je bio potpredsjednik Baracka Obame. No morao se zadovoljiti virtualnim sastankom sa Xi Jinpingom koji gotovo dvije godine ne napušta Kinu navodno zbog zdravstvenih razloga.

Odnosi između Washingtona i Pekinga i dalje su veoma napeti. (H/K.)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari