Connect with us

Iz Svijeta

Bidenov sin suočit će se s optužbama na sudu 3. listopada

Objavljeno

-

Foto: EPA

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, pojavit će se 3. listopada pred federalnim sudom u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, kako bi se suočio s optužbama za ilegalno posjedovanje oružja, naredio je sudac u srijedu.

Hunter Biden (53) je nastojao izbjeći putovanje u Delaware kako bi se osobno pojavio na saslušanju, tvrdeći da bi to predstavljalo logističke izazove, ali je američka okružna sutkinja Maryellen Noreika odbila njegov zahtjev za pojavljivanjem preko videokonferencije.

Posebni američki tužitelj David Weiss, koji vodi slučaj i proveo je opsežnu istragu Huntera Bidena, usprotivio se pokušajima da se Biden pojavi putem videa kazavši kako bi “osobno saslušanje promicalo povjerenje javnosti da se prema optuženiku postupa dosljedno kao prema drugim optuženicima.”

Hunter Biden je optužen da je lagao prilikom ispunjavanja obrazaca za nabavu vatrenog oružja 2018. godine, u kojima je negirao ovisnost o drogama koju je kasnije priznao.

U lipnju je postigao sporazum o priznanju krivnje koji pokriva i optužbe za utaju poreza i nezakonitu nabavu vatrenog oružja, što bi mu vjerojatno omogućilo da izbjegne zatvor i suđenje, što bi bilo neugodno za njega i njegovog oca. Međutim, okružna sutkinja Maryellen Noreika u srpnju je odbacila predloženi sporazum o priznanju krivnje zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Prema tom dogovoru Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1.5 milijuna dolara između 2017. i 2018. i sklopio poseban sporazum o odgođenom kaznenom progonu za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja tijekom korištenja droga što je kazneno djelo.

Njegov odvjetnik je najavio kako se Hunter Buden planira izjasniti da nije kriv.

“Gospodin Biden će se izjasniti da nije kriv i nema razloga zašto ne bi mogao izgovoriti ove dvije riječi putem videokonferencije,” napisao je njegov odvjetnik, Abbe David Lowell u pismu sucu u utorak.

Suđenje znači da će se Sjedinjene Države vjerojatno suočiti s spektaklom bez presedana da se dijete sadašnjeg predsjednika suočava s kaznenim suđenjem dok njegov otac vodi kampanju za ponovni izbor. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas