Connect with us

Iz Svijeta

Bidenova administracija podržala prodaju F-16 Turskoj

Objavljeno

-

Foto: EPA

Administracija Joea Bidena u srijedu je podržala moguću prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, dan nakon što je Ankara odustala od veta na kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Celeste Wallander, dužnosnica Pentagona, je novinarima kazala da će snažni kapaciteti turske vojske dodatno osnažiti obrambene kapacitete NATO-a.

Po njezinim riječima “SAD podupire moderniziranje turskog ratnog zrakoplovstva jer to doprinosi sigurnosti NATO-a i stoga američkoj sigurnosti”.

Turska je još u listopadu izrazila želju za kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin, no Bidenova administracija nije otvoreno komentirala tu moguću prodaju zrakoplova, ogradivši se izjavom da svaka prodaja oružja mora proći kroz zakonski postupak.

No u ožujku je State Department pisao članovima Kongresa koji su se usprotivili toj prodaji da su “primjerene” trgovinske vojne veze s Turskom u interesu SAD-a.

Izjave Wallander uslijedile su nakon što je u utorak nakon dugih razgovora uoči početka samita NATO-a u Ankara odustala od veta na kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u NATO-u čime je skupu od 30 lidera omogućeno da u Madridu pokažu jedinstveni front protiv Moskve.

“Želim ti čestitati na ovome što su učinio”, rekao je Biden Erdoganu na margini samita.

Tri su zemlje potpisale sporazum prema kojem je Ankara ukinula svoju blokadu finskog i švedskog članstva, dok su se Finska i Švedska obvezale da neće podržavati kurdske militantne PKK i YPG grupe ili mrežu američkog svećenika Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za neuspjeli pokušaj državnog udara 2016..

Ankara je pozdravila dogovor i označila ga kao uspjeh. Ured turskog predsjednika objavio je kako je Turska “dobila što je tražila”, što znači “punu saradnju u borbi protiv Radničke stranke Kurdistana i njezinih ogranaka”.

Američki dužnosnici odbili su bilo kakvu sugestiju da je Washington podržao zahtjev za kupovinu ratnih zrakoplova u zamjenu za turski odustanak od prigovora na ulazak Švedske i Finske u NATO.

“SAD nisu ništa ponudile Turskoj i ona od SAD-a nije ništa tražila” kao dio sporazuma s Finskom i Švedskom, rekao je visoki dužnosnik administracije.

Ranije je SAD blokirao prodaju Turskoj F-35 jer je kupila ruski obrambeni sustav S-400.

Erdogan je pred odlazak na madridski samit i nakon telefonskog razgovora s Biden kritizirao SAD u vezi prodaje F-16, optuživši Washington za odugovlačenje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari