Pratite nas

BiH

BiH: 14 mjeseci nakon izbora formirana nova izvršna vlast, parlament potvrdio ministre

Objavljeno

na

Foto: Fena

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedjeljak imenovanje većine novih ministara u Vijeću ministara kao i njihovih zamjenika, četrnaest mjeseci nakon izbora 2018.

Za izbor novog Vijeća ministara glasovalo je 29 od 38 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici i time je uspostavljena nova parlamentarna većina koja bi trebala biti okosnica vlasti do izbora 2022. godine.

Četrnaest mjeseci trebalo je kako bi nakon izbora provedenih još u listopadu 2018. BiH dobila novu izvršnu vlast na temelju koalicijskog sporazuma koji su sklopili HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pridruženi članovi te koalicije su i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića te Savez za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić a te su dvije stranke u vlast ušle kroz partnerstvo sa SDA.

Zastupnički dom ranije je potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za novog predsjedatelja Vijeća ministara.

On je na sjednici istog tog doma u ponedjeljak samo pročitao imena osoba koje kandidira no nije ponudio nikakav program rada.

Novinarima je nakon potvrde imanovanja ministara kazao kako od Vijeća ministara kani napraviti tijelo koje će biti učinkovito i kroz koje se neće prelamati politički prijepori.

Tegeltijini zamjenici uz suglasnost parlamenta tako su postali Bisera Turković iz SDA, ujedno nova ministrica vanjskih poslova te Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ-a koji će i u novom mandatu biti na poziciji ministra financija kao i u prethodne četiri godine.

Na dužnosti ministra pravosuđa ostaje HDZ-ov Josip Grubeša a novi kadar te stranke u izvršnoj vlasti je Ankica Gudeljević koja je postala ministricom civilnih poslova.

Novi ministar obrane postao je DF-ov Sifet Podžić, umirovljeni general oružanih snaga BiH dok je Radončić postao ministrom sigurnosti.

SNSD-ov Staša Košarac postao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa a Vojin Mijatović ministar prometa i komunikcija.

U ponedjeljak je izostala potvrda imenovanja novog ministra ljudskih prava i izbjeglica jer predloženi kandidat još nije prošao sigurnosne provjere.

Protiv imenovanja novih ministara bili su zastupnici oporbenih stranaka a posebice su inzistirali na tome da novo Vijeće ministara nema jasan odgovor na pitanje hoće li BiH nastaviti put ka članstvu u NATO-u ili ne, što je i razlog zbog kojega je mjesecima odgađan proces provedbe izbornih rezultata.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) kazao je kako je nedopustivo da se nitko od članova Predsjedništva BiH koji i stoje iza imenovanja novog Vijeća ministara nije pojavio na sjednici parlamenta pa ne nude ni pojašnjenje dvojbi oko nastavka puta ka članstvu u NATO-u.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je kako je nedopustivo da se građanima BiH godinu dana “razvlači pamet” pitanjem hoće li BiH u NATO ili ne a sada kada se formira izvršna vlast nitko ne nudi suvisli odgovor na to pitanje.

Članovi Predsjedništva BiH su potkraj studenog usvojili dokument pod nazivom “Program reformi” koji postavlja okvir za suradnju s NATO-om no i dalje je nejasno znači li to i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

I novi ministar obrane Podžić je tijekom saslušanja pred parlamentarnim povjerenstvom potvrdio kako ni on ne zna što piše u “Programu reformi”.

SNSD Milorada Dodika odlučno se protivi jačanju suradnje s NATO-om a novi predsjedatelj Vijeća ministara Tegetija izbjegava preuzeti bilo kakvu odgovornost za ovo pitanje inzistirajući na konstataciji kako je to posao državnog vrha.

Zastupnik Jasmin Emrić iz stranke A-SDA čije je sjedište u Bihaću od članova novog Vijeća ministara tražio je pojašnjenje što će poduzeti kako bi kontrolirali migrantsku krizu no nikakav odgovor nije dobio.

“Mi ćemo biti pregaženi. S ovakvim načinom upravljanja migracijama imat ćemo katastrofu”, upozorio je Emrić upozoravajući kako nitko ne može biti optimist da će nova izvršna vlast biti u stanju rješavati problem ilegalnih migracija. (Hina)

 

Što stoji iza Izetbegovićeve prijetnje o ‘razbijanju okova’?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Milorad Dodik prijeti uvođenjem cjelodnevnog policijskog sata

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u četvrtak kako se samo rigoroznim mjerama može spriječiti širenje epidemije koronavirusa te je najavio kako bi zbog toga mogao biti uveden neprekidni policijski sat u Republici Srpskoj.

“Ako ne bude discipline morat ćemo uvesti 24-erosatni policijski sat. Ne smijemo popustiti u disciplini, posebice kada je riječ o smanjenju socijalnih kontakata”, kazao je Dodik u intervjuu za entitetski javni servis RTRS.

Potpuna zabrana kretanja u cijeloj BiH u noćnim satima na snazi je već više od dva tjedna, a uz to je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina zabranjen izlazak iz domova i tijekom dana.

Jedina iznimka u RS-u su umirovljenici kojima je ovog tjedna dopuštano da utorkom i petkom prije podne mogu otići podići mirovine ili do trgovine.

Dodik sada tvrdi kako ni to nije dovoljno jer pojedinci krše uvedene mjere pa bi stoga, smatra on, mogao biti nužan još drastičniji režim, odnosno potpuna zabrana kretanja za sve kategorije stanovništva. Uvođenje tih mjera ne bi mu bio problem jer je u RS proglašeno izvanredno stanje pa je tamo sva vlast u rukama entitetske predsjendice Željke Cvijanović, koja je pod potpunom Dodikovom kontrolom.

Od nešto više od 850 slučajeva zaraze koronavirusom u cijeloj BiH u RS-u je do četvrtka registrirano njih 365. Najveće žarište epidemije u cijeloj zemlji je Banja Luka, gdje je do sada potvrđeno više od 220 slučajeva zaraze.

Dodik je ocijenio kako još uvijek nije jasno je li epidemija sada na vrhuncu ili će to tek uslijediti, no tvrdi kako RS ima dovoljno opreme i kapaciteta za skrb o najtežim bolesnicima, uključujući tu planiranu nabavu do 350 respiratora.

Posebice se zahvalio Rusiji, iz koje je ovog tjedna u Banju Luku upućena pošiljka medicinske opreme te tim od 25 liječnika i medicinskih tehničara koji bi trebali pomoći u borbi protiv epidemije.

“Hvala predsjedniku Putinu koji je uslišio naše molbe”, kazao je Dodik, koji je ranije optuživao Zapad a posebice EU da škrtare na pomoći.

“Sa Zapada nam dolaze samo virusi”, kazao je na početku krize Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HNS BiH uputio prosvjednu notu Bukvareviću zbog ignoriranja HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Odjel za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) uputio je prosvjednu notu na obraćanje federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata gosp. Salke Bukvarevića.

Prosvjednu notu prenosimo u cijelosti.

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora najoštrije osuđuje jednonacinalan pristup i istupanje gosp. Salke Bukvarevića, federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, prilikom jučerašnjeg obraćanja predstavnika federalnih institucija javnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Ni na koji način ne želimo osporavati njegovu čestitku u povodu osnivanja Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine svim pripadnicima tada osnovane Teritorijalne obrane, kao i svim kategorijama braniteljske populacije Armije BiH, iako moramo napomenuti da je ovo prvi put da se taj datum javno spominje i obilježava.

Međutim, na dan 08. travnja kada je osnovano Hrvatsko vijeće obrane, a što bi federalni Ministar za pitanja branitelja morao znati, u najmanju ruku smo očekivali čestitku povodom osnivanja HVO-a, koje je kao organizirana oružana sila hrvatskog naroda, prva stala u obranu ne samo prostora gdje je živio hrvatski narod, već i prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo i ministra Bukvarevića ali i svekoliku javnost, da su Hrvatsko vijeće obrane i Armija Bosne i Hercegovine kao dvije sastavnice činile Vojsku Federacije BiH i da su kao sastavnice prepoznate u svim federalnim zakonima koji se odnose na braniteljska prava i na sveukupnu braniteljsku populaciju.

Federalni Ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata gosp. Salko Bukvarević bi trebao i morao biti ministar svim braniteljima i udrugama, međutim on uporno zastupa i propagira bošnjačka politička stajališta, a to najbolje oslikava i internetska stranica ministarstva. Zbog te činjenice, u ime svih branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, izražavamo našu razočaranost zbog potpunog ignoriranja Obljetnice HVO-a od resornog ministra kojemu je dužnost i obveza jednako štititi prava i ugled svakog branitelja bez obzira iz koje vojne komponente dolazili, te takvo ponašanje smatramo nedopustivim.

Na žalost, i u ovo teško vrijeme za sve građane kako Federacije tako i cijele Bosne i Hercegovine uzrokovano pandemijom Korona virusa Covid-19, ministar Bukvarević koristi priliku da hrvatski narod isključi iz političkog života Federacije BiH i predstavlja se kao jednokomponentni Ministar branitelja koji isključivo skrbi o pripadnicima i udrugama Armije BiH i postavlja se isključivo kao njihov servis.

Također postavljamo pitanje, odakle se u federalnom Ministarstvu branitelja našlo 20. milijuna KM, i kako to da su ovoliko izdvajanje za borbu protiv postojeće pandemije izazvane Korona virusom Covid-19, podržale samo braniteljske udruge Armije BiH, dok o istom braniteljske udruge HVO-a uopće nisu upoznate.

Tražimo od predstavnika političkih stranaka Hrvatskog narodnog sabora u oba doma Parlamenta Federacije i u Vladi Federacije da od federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata traže izvješće od kuda potiče tih 20 milijuna KM i u kojoj mjeri će to utjecati na normalno funkcioniranje federalnog Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, stoji u prosvjednoj noti koju potpisuje Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH.

Obilježena 28. obljetnica HVO-a, vojske koja je sačuvala Hrvate i Bosnu i Hercegovinu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari