Connect with us

BiH

BiH 2021. ispraća u najvećoj krizi od rata, 2022. čeka uz veliku neizvjesnost

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina 2021. godinu ispraća duboko podijeljena i suočena s najvećom političkom krizom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, a 2022. dočekuje s nagomilanim problemima čije se rješenje ne nazire, dok raste strah od otvorenih sukoba nalik onima uoči raspada bivše Jugoslavije.

Vladajuća koalicija, koju su tek 14 mjeseci nakon izbora održanih u listopadu 2018. uspostavili HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), od tada je jedva funkcionirala, a zemlja s tom vlašću nije napravila nijedan korak kako bi se približila ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva približavanja članstvu u EU i NATO-u, dok su se unutarnje podjele produbljivale.

Od četrnaest prioriteta koje je Europska komisija 2019. postavila kao preduvjete za stjecanje kandidatskog statusa, BiH ove godine nije ostvarila niti jedan, pa uskoro ispraća šestu godinu u čekaonici za taj status, premašivši raniji neslavni rekord Albanije.

Pandemija koronavirusa još je u 2020. pokazala potpunu disfunkcionalnost države podijeljene entitetskim i županijskim granicama, koja nije bila u stanju stanovnicima osigurati ni cjepivo i spas tražila u donacijama drugih zemalja, dok je zdravstveni sustav pucao po šavovima.

I u 2021. administrativne su podjele ostavile dubok trag pa su se tako građani BiH, primjerice, morali suočiti s činjenicom da im u njihovoj zemlji nije imao tko izdati unificirane covid potvrde nužne za putovanja u inozemstvo.

Jedina koliko-toliko svijetla točka u zemlji je njezino gospodarstvo koje se, unatoč nepovoljnom okruženju, uspijeva izboriti s brojnim izazovima pa je procjena Centralne banke BiH da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. biti na razini od 3,4 posto, a sličan rast predviđa se i za narednu godinu.

Među rijetkim dobrim vijestima pred sam kraj godine stiglo je priznanje bosanskohercegovačkoj kinematografiji za najbolji europski film u 2021. Tu je titulu dobilo ostvarenje “Quo vadis, Aida”, čija je autorica Jasmila Žbanić dobila nagradu za najbolju režiju.

Potresna drama o genocidu u Srebrenici, u kojemu su vojska i policija bosanskih Srba 1995. pobile više od osam tisuća Bošnjaka, još je jednom oživjela sjećanja na kolektivnu traumu u kojoj je Europa nijemo promatrala kako se na njenom tlu zbiva najveći ratni zločin od završetka 2. svjetskog rata, kao i na činjenicu da u samoj BiH postoje oni koji i danas osporavaju razmjere i genocidnu narav tog čina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari