Pratite nas

Bih će dobiti apelacijski sud

Objavljeno

na

Upravo je osnivanje apelacijskog suda trebao biti najveći domet održavanja tematskih sjednica Strukturiranog dijaloga, što je nakon Bruxellesa i postignuto. Na to su pristali i predstavnici iz Republike Srpske.
[dropcap]N[/dropcap]akon nove runde Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i Bosne i Hercegovine, odnosno tematske sjednice posvećene reformi pravosuđa na državnoj razini koja je održana 12. srpnja u Bruxellesu, postalo je sasvim izvjesno da će BiH uskoro dobiti novu državnu instituciju – apelacijski ili viši sud, saznaje „Dnevni avaz”.

To je potvrdio i jedan od sudionika tematske sjednice kazavši da više nema dileme o osnivanju apelacijskog suda te da je to „stvar oko koje su se svi složili”.

Upravo je osnivanje apelacijskog suda trebao biti najveći domet održavanja tematskih sjednica Strukturiranog dijaloga, što je nakon Bruxellesa i postignuto. Na to su pristali i predstavnici iz Republike Srpske. Osim toga, osnivanje apelacijskog suda u svojim je preporukama čiji dio objavljuje današnji Dnevni avaz podržala i ropska komisija.

U vezi s Nacrtom zakona, o sudovima BiH EK je pohvalila napore Ministarstva pravde BiH na provedbi odgovarajućih preporuka s četvrte plenarne sjednice Strukturiranog dijaloga održane u Brčkom te je pozdravljen nacrt zakona koji je pripremilo resorno ministarstvo, a kojim se osniva novi apelacijskog (viši) sud BiH, odvojen od prvostupanjskog.

Uvrštavanje zaključaka iznesenih u mišljenju Venecijanske komisije, kako navode, dovelo je do značajnih pomaka koji će se morati upotpuniti rješavanjem preostalih otvorenih pitanja.

Europska komisija pozitivno je ocijenila opću suglasnost postignutu na prvoj tematskoj sjednici Strukturiranog dijaloga o ključnim principima predložene reforme.

Ti se principi odnose, s jedne strane, na zadržavanje proširene kaznene nadležnosti pravosuđa na državnoj razini čije je vršenje prihvatljivo pod precizno utvrđenim i pojašnjenim uvjetima, te na sastav sustava pravosuđa koji čine prvostupanjski sud i novi odvojeni apelacijski (viši) sud, s druge.

dnevno.ba

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari