Pratite nas

BiH

BiH dobila medicinsku pomoć od EU, umjesto kineskih, respiratori iz Švedske

Objavljeno

na

Foto: Fena

Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontigent medicinske pomoći koju je osigurala Europska unija, uključujući tu kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od koronavirusa.

Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedno su 800 tisuća eura, a šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler kazao je novinarima tijekom primopredaje donacije kako na ovaj način Unija ponovo konkretno dokazuje spremnost poduprijeti BiH.

U početnoj fazi epidemije EU je izdvojila sedam milijuna eura za hitnu medicinsku pomoć, koja uz respiratore znači i nabavku EKG, rendgen i uređaja za ultrazvuk te znatne količine zaštitne medicinske opreme, a Satler je kazao kako će EU zdravstvenom sektoru u BiH pomoći s dodatnih 28 milijuna eura.

Respiratori koji su dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazane su kvalitete, za razliku od onih koje je Federacija BiH u travnju nabavila iz Kine i koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Za taj posao iz entitetskog je proračuna plaćeno 5,3 milijuna eura a obavljen je uz posredovanje tvrtke “Srebrena malina”, koja ranije nikada nije nabavljala medicinsku opremu. Tužiteljstvo BiH o tome sada vodi istragu, suspendiran je ravnatelj entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak koji je potpisao sporni ugovor o nabavci, a dva bliska suradnika premijera Fadila Novalića, povezana s ovim skandalom, podnijela su ostavke.

Aludirajući na ovu aferu Sattler je kazao kako su skandali vezani uz nabavku medicinske opreme pokazali koliko je važno donijeti i poštovati zakone o javnim nabavkama sukladne standardima koji vrijede u EU. Također je pozvao sva tijela vlasti u BiH da se što prije donese novi zakon o javnim nabavkama.

Šef Delegacije EU upozorio je i kako BiH tek čekaju teški izazovi spašavanja radnih mjesta ugroženih epidemijom, čega ne može biti bez suradnje svih razina vlasti. Kazao je i kako bi te procese trebalo voditi usporedno s provedbom reformi nužnih kako bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

BiH je takav zahtjev podnijela još 2016., no Europska je komisija ocijenila kako on ne može biti odobren prije provedbe reformi definiranih u 14 točaka u dokumentu iz 2019.

Vlasti u BiH od tada nisu napravile ništa pa je Delegacija EU u BiH osmislila novi koncept provedbe reformi kroz ad hoc radnu skupinu koju čine najodgovorniji državni i entitetski dužnosnici, no HDZ BiH u tome ne želi sudjelovati sve dok je u toj skupini Željko Komšić, kojemu osporavaju legitimitet kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Sattler je pak u petak ponovio poziv svima kojih se to tiče da se uključe u rad ad hoc skupine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH zatražit će jednomjesečni pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH predložit će jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, saznaje “Avaz”.

Ovaj trojac sinoć je uhićen nakon ispitivanja u SIPA-i, a jedan od tužitelja, kako doznaje “Avaz”, najavio je prijedlog za pritvor i odvjetnicima.

Oni su uhićeni u aferi “Respiratori” i osumnjičeni su za nezakonitu nabavu 100 respiratora iz Kine.

Službeno su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i pranje novca. To su im sinoć nakon uhićenja predočili tužitelji u SIPA-i.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH otvorila granice za sve susjedne zemlje

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, a na inicijativu Granične policije BiH, 28. svibnja 2020. godine donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja, priopćeno je danas iz Granične policije BiH.

”Također, jučer je precizirano da stranci zbog poslovnih obveza mogu ući u BiH pod uvjetom da posjeduju poziv pravne osobe iz BiH te da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska”, priopćeno je.

”Vijeće ministara je informiralo i da 1. lipnja ove godine prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa zračnih luka u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti. To znači da se od 1. lipnja otvaraju granični prijelazi na zračnim lukama u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH”, priopćeno je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari