Connect with us

BiH

BiH dobila novo vijeće ministara

Objavljeno

-

Čelnici političkih  stranaka većine na državnoj razini postigli su večeras dogovor o raspodjeli pozicija u budućem, postizbornom, sazivu Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

Koaliciji okupljenoj oko HDZ-a u novom Vijeću ministara trebaju pripasti ministarstva financija, obrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

-Nastavljaju se razgovori o formiranju Federalne vlade, to je novinarima rekao lider HDZ-a Dragan Čović.

Koaliciji okupljenoj oko HDZ-a u novom Vijeću ministara trebaju pripasti tri ministarstva – u resorima financija, obrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Strankama koje čine Savez za promjene namijenjene su, prema Čovićevim riječima, tri ministarske pozicije – u resoru vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara – na mjestima civilnih poslova, obrane te izbjeglica.

Čović je dalje kazao da su SDA-u, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, namijenjeni ministarski resori civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima financija i pravde.

Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru obrane.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a izjavio je kako je postignut uravnotežen prijedlog, prema njegovom mišljenju i napomenuo da će SDA dati jednog ministra iz Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdio je kako će ta stranka imati jednog ministra iz RS-a, uz napomenu kako ona želi iz cijele BiH pozicionirati svoje ljude na čelo dogovorenih ministarskih resora.- Krajnje je vrijeme, peti mjeseci od izbora, za formiranje nove vlasti i nema nikakvih razloga za odgađanje, izjavio je Bosić.

-SDA će morati dobiti instrumente s kojima će izvršiti ono što je obećala u predizbornoj kampanji. Ministarstvo izbjeglica je za nas također važno. Dat ćemo i jednog ministra iz RS-s. Imamo i dva jaka zamjenička mjesta, izjavio je šef SDA.

Željko Komšić, lider DF-a, činjenicu da je toj stranci u dogovoru namijenjena samo jedna ministarska pozicija, prokomentirao je riječima: Nije važan broj stolica, važno je da BiH dobije Vijeće ministara.

vijeće ministara

Komšić

Važnije je da BiH dobije Vijeće mnistara i stolica nije vrijedna igre sa BiH, to je naše mišljenje. Ne treba biti sebičan, treba gledati šire.

-Važnije je da BiH dobije Vijeće mnistara i stolica nije vrijedna igre sa BiH, to je naše mišljenje. Ne treba biti sebičan, treba gledati šire. Jasno mi je da u šablonima političkih djelovanja u BiH to jeste važno, tko je koga pobijedio, tko je izgubio. Fokus pažnje DF-a ipak nije broj stolica, već BiH i sve ono što ova zemlja proživljava, kazao je Komšić.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je kako će personalna rješenja, odnosno imena ministara i njihovih zamjenika, biti poznata kroz desetak dana.

On je izrazio zadovoljstvo što je postignuta dobra atmosfera kako bi posao bio završen.

Nakon dogovora, novinarima su se obratili i drugi sudionici pa je Mladen Ivanić lider PDP-a, uoči sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini visoke europske dužnosnice Federice Mogherini, rekao kako se nada da će Parlamentara skupština BiH sutra odobriti zajedničku Izjavu članova Predsjedništva BiH.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari