Pratite nas

BiH

BiH dobila posebni odjel za borbu protiv terorizma

Objavljeno

na

Nakon uhićenja sedmorice bh. državljana pripadnika vehabijskog pokreta, koji su se planirali prebaciti na prostore Sirije i Iraka kako bi se borili u redovima zloglasne vojske ISIL, jučer je u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održan sastanak užeg Kolegija ravnatelja SIPA-e koji je posvećen sigurnosnom stanju u državi i borbi protiv terorizma, javlja Večernji List.

Članovi Kolegija dali su svoj osvrt na posljednju akciju kodnog naziva “Damask 3” u kojoj su pripadnici SIPA-e proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih osoba u pravcu Sirije radi sudjelovanja u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije ISIL. U cilju stalnog jačanja kapaciteta Agencije SIPA-e planirano je utemeljenje posebnog odjela za borbu protiv terorizma. U sastav ove organizacijske jedinice ulaze profilirani kadrovi, istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa, zaključak je Kolegija. Kako je priopćeno iz ove agencije, donesen je zaključak po kojem će u budućem radu naglasak biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma koja je apsolutni prioritet nad drugim aktivnostima.

Posebni tim za borbu protiv terorizma će u svom radu ostvarivati usku suradnju s partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i šire. To je prvi put da se u BiH osniva takav odjel po ugledu na neke države kao što je Amerika ili Velika Britanija. Inspektori Službe za poslove sa strancima u cilju zaštite sigurnosnog sustava BiH proveli su opsežnu operativnu aktivnost pronalaska četiri strana državljanina za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju javnom poretku i nacionalnoj sigurnosti BiH. Tim osobama su izrečene mjere protjerivanja i zabrane ulaska u BiH. Pravodobne suradnja i opsežne aktivnosti u lociranju i pronalasku osoba provedene su u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Osobe su pronađene na području Sarajeva su S.F. (1955.) državljanin Austrije, B.H. (1985.) državljanin Turske, na području Travnika A.G. (1992. ) i V.Y. (1971.) državljani Turske. U borbama u Siriji i Itaku na strani vojske ISIL poginulo je više od 30 bh. državljana. Od toga 10-ak je život izgubilo u borbama za strateški važan sirijski grad Kobane. Nakon napada u Parizu, podignuta sigurnosan razina u BiH.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari