Connect with us

BiH

BiH gasi misije u New Yorku i Washingtonu?

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Zatvaranje, ili u blažoj varijanti potpuna blokada rada misija u Americi je sasvim izvjesna. Takav razvoj događaja nesumnjivo bi nanio ogromnu, nenadoknadivu štetu BiH i njezinom međunarodnom ugledu.[/su_heading]

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla staviti katanac na vrata Stalne misije pri UN-u u New Yorku i Veleposlanstva u Washingtonu, čime bi umanjila svoj ionako nezavidan međunarodni položaj u svijetu. Prema informacijama Nezavisnih novina, situacija u ove dvije ključne misije za svaku priznatu diplomaciju već duže je gotovo nezavidna, a sve se dodatno zakompliciralo usporedo s “divljanjem” tečaja dolara. Kontinuirano smanjivanje proračuna Ministarstva vanjskih poslova BiH i monetarni udari doveli su do toga da su pojedini, pogotovo službenici u New Yorku i Washingtonu, posljednjih mjeseci gotovo dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Zatvaranje, ili u blažoj varijanti potpuna blokada rada misija u ovoj moćnoj državi svijeta stoga je izvjesna mogućnost. Takav razvoj događaja nesumnjivo bi nanio ogromnu, nenadoknadivu štetu BiH i njezinom međunarodnom ugledu, tim prije što se vanjski poslovi svake države u svijetu temelje na snažnom pozicioniranju u Americi.

O svemu su sjedište u Sarajevu prije nekoliko dana u dopisima alarmantnog karaktera izvijestile Mirsada Čolaković, stalna predstavnica BiH pri Misiji UN-a i Jadranka Negodić, veleposlanica BiH u Washingtonu.
Veleposlanica Čolaković podsjeća kako je Stalna misija BiH pri UN-u u više navrata, a posljednji put 20. veljače ove godine, detaljno obrazložila situaciju u New Yorku u vezi s tržištem stanova i cijenama zakupa stanova.

“Nažalost, naša financijska situacija, koja podrazumijeva funkcioniranje ovog DKP-a i egzistencijalne neprilike zaposlenih, drastično se pogoršala”, navodi Čolakovićeva. Dalje pojašnjava da je temljeni uzrok pogoršanja kontinuirani trend rasta vrijednosti američkog dolara, “koji evidentno neće biti zaustavljen”.

Prema njenziim riječima, pitanje je koliko će ovaj diplomat, a osobito nižerangirane kolege, dobiti na kraju mjeseca ukoliko dolar i dalje nastavi rasti.

“Stalna misija u New Yorku stoga urgentno upozorava nadležne da ovom problemu posvete hitnu i dužnu pažnju te očekuje neodložnu reakciju u cilju sprečavanja potpune blokade rada ovog DKP-a”, upozorava veleposlanica Čolaković.

Hitnu reakciju sličnog karaktera sjedištu u Sarajevo poslala je i veleposlanica Jadranka Negodić. I ona podcrtava da je već upozoravala na negativne efekte koje na primanja zaposlenih i uopće rad Veleposlanstva u Washingtonu ima kretanje tečaja američkog dolara.

“Još jednom vas molimo da se poduzmu hitne mjere ublažavanja posljedica negativnog kretanja dolara, u cilju osiguranja likvidnosti DKP-a i zaštite osobnih primanja zaposlenih u DKP-ima u SAD”, navodi Negodićeva u zabrinjavajućem tonu.

Zlatko Lagumdžija, odlazeći šef bh. diplomacije, ni jučer, kao ni proteklih mjeseci, nije odgovarao pozive novinara Nezavisnih. Njegova zamjenica Ana Trišić-Babić razočarano zaključuje kako je najpametnije “MVP zaključati, te ponovo otključati i krenuti sve od početka”.

“Situacija u Ministarstvu i DKP mreži je alarmantna zadnjih 10 godina. MVP nije samostalna institucija, jer ovisi od Predsjedništva, od Ministarstva financija i od Parlamenta. Bezbroj je problema, a jedan je što se nikada nije krenulo u racionalizaciju DKP mreže”, ističe Trišić-Babićeva. Ona podsjeća da su svakoj državi u svijetu dvije najvažnije diplomatske destinacije misija u New Yorku i veleposlanstvo u Washingtonu.

“Sada smo u situaciji da ova dva DKP-a ne mogu funkcionirati?! Apsolutno nitko nema želju da se MVP izvuče iz krize i tako je već godinama. MVP je svima postao zadnja rupa na svirali, ovo je već postao sustavski problem”, zaključuje Trišić-Babićeva.

Naime, preblemi u funkcioniranju MVP-a i DKP-a su duboki, a jedan od izražajnijih i najaktuelnijih proizlazi iz toga što je BiH jedina država u regiji koja je proračun DKP-a vezala za KM. Opće je mišljenje da Ministarstvo mora pozvati u pomoć cijeli sustav ukoliko ima namjeru zadržati i ojačati neke ključne misije u svijetu, a samim tim državi vrati barem dio poljuljanog međunarodnog ugleda.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari