Pratite nas

BiH

BiH istražuje tajne račune

Objavljeno

na

Nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile informacije o skrivenim bankovnim računima nekoliko osoba iz BiH u švicarskoj poslovnici britanske HSBC banke i novcu skrivenom daleko od očiju poreznika, nadležne institucije polako kreću u istragu.

Cilj je otkriti kojih je to sedam klijenata u ovoj banci na devet računa držalo 4,3 milijuna dolara, od čega se najveći pojedinačni račun odnosi na vrtoglavih 3,8 milijuna dolara. Prvi račun klijenata iz BiH otvoren još 1990. godine, a posljednji 2003. U Poreznoj upravi RS kažu kako od samog početka prate aferu koja je šokirala skoro cijeli svijet, te da su povodom toga odmah reagirali.

hsbc“Krenuli smo u potragu preko nekoliko agencija kako bismo utvrdili jesu li ti računi u vlasništvu nekog od građana iz RS. U tijeku smo svega, a u narednim danima ćemo doći do tog podatka. Ipak, ukoliko ne dođemo, tražit ćemo od nadležnih organa da nam daju taj podatak”, kazala nam je Zora Vidović, direktorica Porezne uprave RS.

Spremni reagirati

U Poreznoj upravi Federacije BiH kažu kako nemaju podatke o tajnim računima, kao i da nisu upoznati s informacijama koje su se pojavile u aferi “Swiss Leaks”, ali da su spremni reagirati, pišu Nezavisne novine.

“Nismo dobili obavijest od nadležnih državnih agencija u vezi s tim slučajem, ali ukoliko takav zahtjev bude upućen, Porezna uprava FBiH će postupiti po dostavljenom zahtjevu i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, kaže Adisa Hamzić, glasnogovornica ove institucije.

Kako je kazala, Porezna uprava FBiH u prethodnom razdoblju je često dobivala od Financijsko-obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zahtjeve za provjeru financijskog stanja fizičkih i pravnih osoba. Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nam jučer kazali kako prate objave u medijima i prikupljaju obavještajna saznanja i informacije u cilju provjere navoda.

Tužiteljstvo bez komentara

“U slučaju sumnje na pranje novca Agencija će preuzeti zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Napominjemo da član 35 Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorističkih aktivnosti zabranjuje obveznicima otvaranje skrivenih računa i skrivanje klijentovog identiteta”, poručili su iz SIPA.

Iz Tužiteljstva BiH su jučer priopćili kako o ovom slučaju ne mogu davati nikakve informacije, niti komentare. Podsjećamo, tim novinara iz 45 zemalja okupljen u Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je niz tajnih dokumenata i izvještaja druge najveće svjetske banke, čiji sadržaj otkriva kompliciranu mrežu koja je sakrila milijarde dolara i mnogima uštedjela ogromne sume novca kroz izbjegavanje poreza.

Podacima je otkriveno poslovanje više od 100.000 pojedinaca i detalji o 30.000 bankovnih računa kroz koje je prošlo skoro 120 milijardi dolara.

“HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima ‘krvavih’ dijamanata i drugim kriminalcima”, navodi ICIJ. Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su glazbene zvijezde, poznati bogataši, političari, trgovci, tajkuni i drugi.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari