Pratite nas

BiH je domovina hrvatskog naroda, nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih prava

Objavljeno

na

Šef HDZ-a RH je siguran da će hrvatski birači u BiH izreći svoje mišljenje

Vodstvo HDZ-a RH najavljuje nakon dolaska na vlast veliki zaokret prema Hrvatima u BiH te pozdravlja inicijativu njemačke kancelarke Angele Markel i rezoluciju kongresnice Janice Hahn. Očekuju da će voditi izjednačavanje položaja Hrvata sa Srbima i Bošnjacima. Zbog toga Karamarko poziva na svehrvatsko zajedništvo i otvoreno podržava stranke HNS-a.

komemoracija bile Večernji list: Hrvati u BiH nemaju svog člana Predsjedništva, birali su im ga drugi. Vladu Federacije Hrvatima su birali drugi. Kako popraviti položaj ovoga naroda i jeste li zadovoljni odnosom službenog Zagreba?

Nismo zadovoljni položajem hrvatskog naroda u BiH. Uvijek ističem i isticat ću – BiH je domovina hrvatskog naroda, nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih prava. Moramo ovdje ostati živjeti, kao što smo ostali stoljećima i živjeli i bitno utjecali na karakter Bosne i Hercegovine. Zalagat ćemo se da se prava hrvatskog naroda izjednače s pravima druga dva naroda. A Zagreb može i mora biti aktivniji. Kada preuzmemo odgovornost za vođenje Hrvatske, sigurno ćemo biti i aktivni i angažirani. Naš je moto da nitko u Zagrebu ne može spavati mirno sve dok to ne može i posljednji Hrvat u BiH.

Večernji list: Na koji način popraviti položaj? Je li to hrvatski entitet?

To je pitanje dogovora. Nama je prihvatljivo sve ono što će učiniti Hrvate ravnopravnima, a to će dogovoriti legitimni predstavnici triju naroda. Sve dok od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH ne čujem da su zadovoljni položajem Hrvata, smatrat ću da nismo izvršili obveze koje nam nameće i Ustav Republike Hrvatske.

Večernji list: Većina zapadnih dužnosnika, međutim, treći entitet, koji podupire velika većina Hrvata u BiH, uopće ne smatra realnom opcijom, a istodobno bez svoga teritorija i institucija Hrvati su predmet diskriminacije. Kako na to gledate?

Moramo biti mudri, moramo uvažavati stavove i mišljenje vodećih “igrača” međunarodne zajednice, pogotovo onih uz čiju smo suglasnost, makar i prešutnu, pokrenuli operacije oslobađanja Hrvatske i zaustavljanja rata u BiH te prisilili tadašnje eksponente velikosrpske okupatorske politike da pristupe mirovnim pregovorima.
Ponavljam, meni osobno nije bitna forma, bitan mi je sadržaj: bitno mi je da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike – od člana Predsjedništva BiH do posljednjeg službenika u federalnoj i bh. vladi – a ne da u tome svome neotuđivom pravu budu spriječeni različitim smicalicama i zloupotrebama. Bitno mi je da Hrvati u BiH imaju svoje školstvo, kulturu, TV program i sva ostala prava kao i druga dva naroda u BiH. A kako će se to organizirati – na predstavnicima je triju naroda da dogovore najbolji i najprihvatljiviji model. A meni osobno, HDZ-u i Vladi koju ćemo uskoro formirati bit će prihvatljiv tek onda kada to potvrde legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Sve do tada smatrat ću da hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, a takva BiH, po nama, ne bi smjela niti započeti pregovore o ulasku u EU, a kamoli postati ravnopravna članica Unije. Dakle, u interesu je i druga dva naroda ispraviti te nelogičnosti i nepravde te pomoći Hrvatima da postanu ravnopravni.

Večernji list: Do sada su nakon Daytona sve reforme bile na štetu Hrvata čime je oslabljena uloga ovoga naroda. Kakva su vaša očekivanja od inicijative njemačke kancelarke za reformama u BiH i rezolucije koju je u američkom Kongresu predstavila kongresnica Hahn? Može li RH kao članica EU i NATO-a lobirati da se negativna matrica promijeni?

Pozdravljam inicijativu Merkel, smatram da će ona vrlo pozitivno djelovati na procese i budućnost hrvatskog naroda u BiH. Isto tako, veoma sam zadovoljan i rezolucijom koju je Hahn uputila Kongresu, tim više što je tada naglasila „da SAD ima obvezu zaštititi Hrvate na prostoru BiH jer su oni demografski najmanji od triju naroda čiju konstitutivnost priznaje Daytonski sporazum i jer treba spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije“. Za mene je sve to optimističan znak. O problemu neravnopravnosti Hrvata počelo se raspravljati u svjetskim središtima u kojima se donose odluke. Zato i moramo biti mudri, ali i jedinstveni, pogotovo Hrvati u BiH. Sada nije vrijeme za neke osobne netrpeljivosti i razmirice. Naravno da bi RH mogla pridonijeti poboljšanju situacije. No, nažalost, ova Josipovićeva i Milanovićeva vlast – osim nekih izoliranih poteza kojima sam dao potporu – nema strategiju za BiH i poboljšanje hrvatskog položaja. Bojim se da će ozbiljniji angažman RH morati pričekati naš dolazak na vlast, mi ćemo i po ovom pitanju doći spremni – s vizijom i strategijom…

VečernjiList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Iako se danas očekivala odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA), za što se kandidirao i Zagreb, iz Ministarstva je stigla obavijest da Hrvatska povlači svoju kandidaturu.

‘Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije’, stoji u priopćenju.

Za sjedište te agencije do jutrošnjeg se priopćenja MVEP-a natjecalo 19 gradova, među kojima i Zagreb.

Podsjetimo, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) na kojem je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trebala bi se donijeti odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje moraju napustiti London nakon Brexita.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari