Connect with us

Pregled

BiH je dužna više od 10 milijardi maraka

Objavljeno

-

Zastupnici Zastupničkog doma PSBiH obavili su raspravu o Informaciji o stanju zaduženosti BiH na dan 31. prosinca 2012. godine. Prvi se za raspravu javio zastupnik Mladen Ivanković Lijanović koji je podsjetio da je riječ o ukupnom iznosu od 10,4 milijarde KM od čega je 7,1 milijarde KM vanjskog i 3,3 milijarde KM unutrašnjeg duga.

– Mene zabrinjava zaključak Vijeća ministara BiH gdje se samo konstatira da stanje nije dobro, a potrebno je da nam daju preporuke šta uraditi o ovom pitanju. Predlažem da Informaciju vratimo Vijeću ministara da bi formirali konkretne mjere, u roku od 30 dana i na maksimalno četiri stranice, iz oblasti ekonomske politike radi smanjenja zaduženosti – rekao je Ivanković Lijanović.

Zastupnik Beriz Belkić kazao je da je u RS-u na vrlo ozbiljan način raspravljano o problemu zaduženosti dok to nije slučaj na nivou BiH. – Mi nismo više u stanju da se zadužujemo, upali smo u začarani krug gdje stvaramo dug da vratimo dug – rekao je. Zastupnik Dragan Vrankić podsjetio je da javna zaduženost od 39 posto od GDP-a nije veliki problem.

– Nije problem koliko smo zaduženi već zbog čega. Nema reforme javne uprave i ostalih reformi. Nismo riješili restituciju i ne znamo u konačnici o kolikoj je cifri riječ. S obzirom na to da imamo dva instituta: Stalni odbor za fiskalnu stabilnost i Fiskalno vijeće BiH predlažem zaključak kojim se zadužuju ova dva instituta da analiziraju stanje zaduženosti i sukladno strategiji razvoja donesu odobrenje nivoa zaduženosti i sektora koji se zadužuju – predložio je Vrankić.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari