Connect with us

Religija i Vjera

BiH je i službeno najsiromašnija zemlja u Europi

Objavljeno

-

[dropcap]P[/dropcap]rema istraživanju Eurostata o BDP-u po stanovniku i standardu kupovne moći 37 europskih zemalja, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi.

U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod europskog prosjeka, što nas čini najsiromašnijom i državom s najnižim životnim standardom na starom kontinentu.

Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka. Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija.

Od zemalja regije, najbogatije su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto europskog prosjeka.

Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka. Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 195 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 160 posto europskog prosjeka.

Nakon ovih zemalja slijede Austrija s 131 posto EU prosjeka, Irska 129, Nizozemska 128 i Švedska 128 posto EU prosjeka. Također, zemlje koje imaju BDP iznad EU prosjeka su još Danska, Njemačka, Belgija, Finska, Island, koji nije u EU, Velika Britanija i Francuska.

Najsiromašniji stanovnici u Europskoj uniji su Bugari gdje BDP iznosi 47 posto EU prosjeka, odnosno 53 posto manji od EU prosjeka.

Istraživanje Eurostata je obuhvatilo 27 zemalja članica EU-a, Hrvatsku kao narednu članicu, četiri zemlje kandidate – Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne zemlje kandidate – Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Anadolija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas