Connect with us

Vijesti

BiH je najteže pitanje na Balkanu

Objavljeno

-

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je BiH najteže pitanje na Balkanu, istaknuvši da u ovom trenutku osobno ne vidi lako rješenje za BiH.

[quote]“O tome sam razgovarao i s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i s njemačkim dužnosnicima. Moja pamet nije ni blizu dovoljna, niti vidim tako jednostavno i lako rješenje, osim što smatram kako je važno da sve bude urađeno u dogovoru tri naroda na miran i demokratski način. To bi bilo rješenje koje će Srbija podržati”, naglasio je Vučić.[/quote]

On je jučer na konferenciji za novinare, nakon susreta s austrijskim šefom diplomacije Sebastijanom Kurzom, rekao da je svom sugovorniku prenio “kako je BiH jedino pitanje koje ga plaši u razgovorima i od kojeg čuva Srbiju”, jer je to najteže pitanje na Balkanu. Vučić je naveo da se Srbija ponaša u skladu s obvezama iz Daytonskog sporazuma i da ni na koji način ne ugrožava bilo čiju stabilnost i teritorijalni integritet, već svojim ponašanjem i izjavama potiče stabilnost u regiji.
Na pitanje hoće li Srbija i Austrija pokrenuti neku zajedničku inicijativu za stabilnost BiH ili neku vrstu ustavnih promjena, Kurz je rekao kako smatra da treba napraviti “polazište za reforme u strukturi BiH” i da BiH bude u stanju poduzeti potrebne korake za gospodarski uspon.

“Koliko možemo to podržati – mi ćemo učiniti, jer je u našem interesu da dođe do razvoja. S tim u vezi smo već razgovarali s drugim ministrima i svi smatramo kako je veoma važno da ne izgubimo BiH iz vida”, naglasio je Kurz. Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da religijska i etnička struktura i razlike u BiH predstavljaju izazov, a uz to treba dodati i sve veće frustracije i prosvjede protiv korupcije.

(ri/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas