Pratite nas

Herceg Bosna

BiH je posebna zemlja i treba poseban put

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u Dubrovniku je otvorio deveti Croatia Forum na temu “Zapadni Balkan i Europska unija” koji traje do subote. Josipović je izrazio nadu da će jednog dana sve zemlje regije sjedati za istim stolom u Europskoj uniji.

croatia_forum8-100614– Ovo je jako važna tema, želimo stabilno i prosperitetno susjedstvo. Očekujem da će skup pridonijeti zemljama regije koje traže svoje mjesto u Europi. Iskreno nas raduju uspjesi naših bližih i daljih susjeda. Pružit ćemo im pomoć na putu prema Europskoj uniji. Čast mi je što ovaj skup mogu proglasiti otvorenim – kazao je Ivo Josipović.

Domaćin skupa i moderatorica otvaranja je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je izrazila zadovoljstvo što je tema ovogodišnjeg skupa Balkan i Jugoistočna Europa. Pusić je sretna što su neke zemlje već napravile prve korake u pregovorima s Europskom unijom.

– Stabilizacija Jugoistočne Europe je izuzetno važna – naglasila je Pusić.

Premijer Zoran Milanović zabrinut je zbog situacije u Bosni i Hercegovini i na Forumu je htio ukazati svima kako je potrebno izmijeniti uvjete pristupanja za BiH jer inače neće nikad postati članica Europske unije. Također je izrazio sumnju da je razlog odmaganju pregovara s Albanijom vjera.

– Da bi se pristupilo Europskoj uniji potrebno je napraviti brojne zakonske prilagodbe. To je cijena koju moraš platiti kako bi postao član najsofticiranije zajednice, za mene najpoštenije i najbolje. Nama je u interesu da naši susjedi uđu u EU. Prije svega Bosna i Hercegovina s kojom imamo najdužu granicu, a istovremeno je najudaljenija od Europske unije. Budu li se BiH postavljali uvjeti kao nama, ne vidim način da ikad završe pregovore. Ispala je iz fokusa EU i ovo je moj pokušaj da privučem pozornost na to i da joj se pronađe poseban put – poručio je Milanović te se osvrnuo i na albanske korake prema europskoj zajednici.

Croatia-Forum-3

BiH
“Nama je u interesu da nam susjedi budu članice EU-a, prije svega BiH jer smo povijesno najpovezaniji”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović na otvaranju 9. Croatia Foruma u četvrtak u Dubrovniku.

Hrvatski premijer istaknuo je kako naša zemlja nikada neće ući u Europsku uniju ukoliko pred nju budu stavljani uvjeti kakvi su stavljani pred druge zemlje, pa i pred Hrvatsku. Europska integracija zapadnog Balkana je za Hrvatsku strateški važna jer želi sigurno i stabilno susjedstvo i stoga nam je važno da zemlje koje nas okružuju jednog dana s nama budu za istim stolom u Bruxellesu, zajednička je poruka s dubrovačkog Foruma, koji je tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju.

Domaćin Foruma je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova čija je čelnica, ministrica Vesna Pusić, na samom početku jasno dala do znanja koliko integraciju ”našeg dijela Europe” smatra važnim za stabiliziranje ne samo regije već i Europe u cijelosti. ”Nikoga u 2014. ne treba podsjećati koliko je stablinost jugoistoka Europe važna…stabiliziranje regije pridonosi i stabilnosti Europe”, poručila je Pusić. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovio je da je ta tema Hrvatskoj strateški važna i bliska. “Viziju ujedinjene i konsolidirane Europe treba održavati vitalnom jer je proširenje mnogo više od geografskog pojma”, rekao je Josipović i podsjetio je da Hrvatska radi na osnaživanju veza i s neeuropskim partnerima. “Hrvatska jest članica EU-a i NATO-a, ali naš pogled seže i dalje“, poručio je.

Premijer Zoran Milanovic je također ponovio da je u interesu Hrvatske da nam susjedi budu članice EU-a, a posebice BiH s kojom dijeli najdulju granicu, ali i povijest. Izrazio je, međutim, žaljenje što je BiH ujedno i ”daleko najudaljenija od članstva u EU”. “BiH mora naći svoj europski put… s obzirom na posebnost i teškoće kroz koje je prolazila treba joj pomoći i za nju možda pronaći poseban put u EU”, kazao je Milanović, aludirajući da bi u slučajuBiH možda trebalo ublažiti kriterije za članstvo.

”Postavljanje uvjeta BiH da mijenja ustav ne držim realnim”, izjavio je hrvatski premijer, ocijenivši da je BiH od zemalja regije “posebno ispala iz fokusa Bruxellesa”. Iako mnogi upozoravaju na opasnosti od političke krize, Milanović je ocijenio da ”BiH nije sigurnosni rizik, ali je zemlja u problemu”.

”I ako ništa ne napravimo tako će i ostati, ona je naprosto drugačija država”, dodao je Milanović. ”Budu li se BiH postavljali isti uvjeti kao nama ne vidim način da ikada završi pregovore s EU”, upozorio je šef hrvatske vlade.

– Drago mi je zbog Albanije jer je postala kandidat, ali se nadam da će preći u status pregovarača. Pregovore s Albanijom EU bi trebala početi prije, ali ne čini to jer nije kršćanska – ističe premijer.

Milanović je u svom govoru usporedio Europsku uniju s Jugoslavijom za koju kaže da se raspala zbog toga što razlika između bogatih i siromašnih regija ostala ista i na početku i na kraju postojanje te zajednice.

Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Neven Mimica zabrinut je zbog toga što su pregovori Slovenije trajali šest godina, Hrvatske 12, pa ako se tako nastavi sljedeća bi zemlja ušla za 24 godine.

– To bi bila europska politička degresija – poručio je Mimica.

Talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini je obećala kako će tijekom presjedanja Italije Europskom unijom pomoći u obnovi područja u regiji koje su pogodile poplave. Mogherini je izrazila zadovoljstvo što je Italija preuzela presjedanje, ali i zabrinuta je zbog stanja u Ukrajini.

– U Dubrovnik sam stigla iz Kijeva. Zabrinuti smo situacijom u Ukrajini. Želimo razvoj dijaloga u samoj Ukrajini, ali i između Ukrajine i Rusije – istaknula je Mogherini.

Na Forumu, uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžiju (BiH), Nikolu Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhu (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka), Tibora Navracsicsa (Mađarska), sudjeluje i europski povjerenik za proširenje i zaštitu potrošača Štefan Fuele, specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Na Croatia Forum su stigli i predstavnici iz SAD-a, Kine, Rusije i Japana. U Dubrovnik ipak nije stigla Catherine Ashton, iako je bila najavljena.

DUBROVAČKI VJESNIK/KAMENJAR

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari