Pratite nas

Politika

BiH je sama sebi izrekla sankcije

Objavljeno

na

[quote]Renzo Daviddi: Rekao bih da je nastupio trenutak kada mi razmišljamo kako će EU raditi sa BiH. Svi naši napori da pokrenemo zemlju naprijed na dijelu europskih integracija ne daju očekivani rezultat. Vidjet ćemo šta će razmišljanje donijeti i koju ćemo strategiju imati.[/quote] [dropcap]O[/dropcap]dnosi Bosne i Hercegovine i Europske unije uskoro bi mogli ući u potpuno novu fazu, ako je suditi više prema onome što Renzo Daviddi, drugi čovjek Izaslanstva Europske unije u BiH, nagovještava, nego što je voljan reći, piše današnji Dnevni avaz. Tijekom razgovora za Avaz, Davidi nije krio ne samo razočaranost nego i zabrinutost situacijom u zemlji i njezinim odnosom prema EU.

Rekao bih da je nastupio trenutak kada mi razmišljamo kako će EU raditi sa BiH. Svi naši napori da pokrenemo zemlju naprijed na dijelu europskih integracija ne daju očekivani rezultat. Vidjet ćemo šta će razmišljanje donijeti i koju ćemo strategiju imati.

Postoji niz opcija. Na primjer, da imamo preciznije uvjete, više međusobno integriran pristup, i to ne samo kada se radi o instrumentima koje EU direktno kontrolira, poput fondova IPA-e te proračunska podrška, nego i kroz institucije u kojima smo član, poput europskih fondova, ali i institucija u kojima su naše članice u Upravnim odborima i imaju značajan utjecaj.

Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati. Jedna je stvar kada se dobro vođena politika nagrađuje. Greška je kada se pogrešna politika nagrađuje. Ako EU zaključi da nagrađujemo lošu politiku, onda trebamo prestati s tim – kazao je Daviddi.

Pitanje sankcija EU prema BiH samo po sebi se nametnulo. – Ne. Ne radi se o tome. Već smo mnogo puta rekao da je najveću sankciju BiH već sama sebi izrekla – nedostatak napretka po europskim pitanjima. Iz svakog ugla gledanja, napredak prema EU je najkorisnije nešto za bilo koju zemlju, dakle i BiH. Budućnost ove zemlje definitivno je u ulasku u Uniju – kazao je Daviddi.

On je istaknuo da su EU i njezine institucije pokazale na trenutke čak i nevjerovatno razumijevanje i tolerantnost prema specifičnosti situacije u BiH. No, prečesto u napori nisu urodili plodom. To se vidi i na primjeru ulaska Hrvatske u EU.

Nekoliko dana prije tog čina, BiH treba donijeti cijeli niz odluka i instrukcija. A toga nema.
– BiH do kraja ovog mjeseca mora donijeti sporazum o reviziji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma. Radi se o tome da 1. srpnja Hrvatska ulazi u EU te postoj i potreba da se specificira kakav će se režim na granici primjenjivati prema novoj članici Unije. Dodatni problem je i to što Hrvatska izlazi iz CEFTA-e. Ova dva pitanja trebaju se ugraditi u trgovinski režim BiH. To znači praktično ovo: 2. srpnja iz Hrvatske na granicu BiH dolazi kamion. Kako će ga, po kojim pravilima pregledati carinik? BiH to mora riješiti, inače će nastati konfuzija na granici. Do sada to nije riješeno.

Upitan kakav odgovor EU može biti u takvoj situaciji, on kaže:
– EU će reagirati, kao i države članice. A od 1. jula Hrvatska je 28. članica Unije. Jednaka sa svim drugima. Postoje zone odgovornosti za koje su zadužene samo države članice. Kada je trgovina u pitanju, EU je ta koja je nadležna. Vi ste vidjeli da je EU već suspendirala određena sredstva IPA-e. To je urađeno tek nakon što smo pokušali sve, uvažili i specifičnost BiH, pokazali maksimalnu fleksibilnost i razumijevanje.

Bez rezultata s druge strane, i novac je preusmjeren drugima. Moram vam reći da u EU više nema apetita za pravljenje nekih iznimnih napora da je BiH u pitanju – zaključuje Daviddi.

dnevnoba

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun

Objavljeno

na

Objavio

Nema razloga za zabrinutost da bi novi zakon o braniteljima predstavljao rizik za rashodovnu stranu proračuna i sve je u skladu s procjenom financijskog učinka toga zakona, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, sve je u skladu s procjenom financijskog učinka ovoga zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2018., sredstva su alocirana i tu ne vidim nikakvih problema i mislim da bilo kakva zabrinutost s te strane nije utemeljena”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje će u petak sudjelovati na summitu čelnika EU i šest zemalja Istočnog partnerstva, a u četvrtak navečer sudjelovao je na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Europska komisija je u jesenskim gospodarskim prognozama ocijenila da su rizici za prihodovnu stranu povezani s očekivanim pojačanim učinkom krize u Agrokoru na porezne prihode od toga koncerna, a na rashodovnoj strani rizici dolaze od većeg povećanja plaća i socijalnih troškova, posebice na ratne veterane.

“Što se Agrokora tiče, mi vodimo računa da proces restrukturiranja traje i da se ide prema nagodbi. Ono što je najvažnije jest da je sve ovo što se da sada uradilo, a uradilo se jako puno da se spriječe posljedice za hrvatsku ekonomiju i sustav, bilo bez troškova za državni proračun i za sve naše ljude”, rekao je Plenković.

Premijer Plenković će u petak sudjelovati na 5. sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, koji će biti prigoda da šefovi država ili vlada iz država članica EU i šest istočnih partnerskih zemalja ocijene postignuća ostvarena od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015.

Naglasak u razgovorima bit će na konkretnoj koristi koju su ta postignuća donijela građanima šest zemalja Istočnog partnerstva: Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldovi i Ukrajini.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari