Connect with us

BiH

BiH među najkorumpiranijima u Europi, na rubu je kaosa

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina je prema indeksu percepcije korupcije među dvije najgore države u Europi, a katastrofalno stanje može se još pogoršati ako se postojeće političke blokade u zemlji dodatno zaoštre, upozorio je u utorak bosanskohercegovački ogranak organizacije Transparency International (TI).

“Pitanje svih pitanja sada su predstojeći izbori. Apsolutni je prioritet da se stvore elementarni preduvjeti za održavanje izbora. Bez toga bi zemlja ušla u potpuni pravni i institucionalni vakuum u kojem bi bio doveden u pitanje daljnji opstanak države”, izjavio je u Sarajevu Srđan Blagovčanin, predsjedatelj Upravnog odbora Transparency International u BiH predstavljajući rezultate mjerenja indeksa percepcije korupcije (CPI) .

BiH je zajedno s Albanijom na dnu ljestvice europskih država u kojima se mjeri CPI i te dvije države zauzimaju 35. mjesto na ljestvici, na kojoj je Hrvatska pozicionirana kao 47.

Takva pozicija BiH i Albaniju definira kao države s izrazito prisutnom korupcijom, u kojima se ne poštuju građanska prava i slobode, a vlast provodi represiju nad medijima i pokušava ušutkati one koji je kritiziraju.

U izvješću TI upozorava i na stalne opstrukcije reformi koje bi trebale dovesti do transparentnijeg financiranja političkih stranaka te do poštenih izbora u BiH.

“Trenutačna politička kriza, koja produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje, podgrijava sumnje u to koji su interesi i motivi ključnih protagonista, jer skreće pozornost javnosti s kršenja ljudskih prava i blokira važne antikorupcijske reforme koje BiH treba provesti”, stoji u izvješću. U njemu se upozorava kako nema nikakvog napretka u provedbi ključnih reformi, posebice zakona o sukobu interesa, javnim nabavkama, financiranju stranaka i zaštiti prijavitelja korupcije.

Uz to izostaje prijeko potrebna reforma pravosuđa, dok je pravosudni sustav instrumentaliziran i “zarobljenik” vlasti.

Blagovčanin je kazao je BiH sada “na rubu potpuno kaosa” nakon što je blokada funkcioniranje države vlasti, koju su nametnule političke strukture iz Republike Srpske, potvrdila da se Bosnom i Hercegovinom upravlja izvaninstitucionalno odnosno kroz “etnonacionalističke kartele”. (Hina)

Palmer i Eichhorst u novoj posredničkoj misiji, ishod neizvjestan

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari