Connect with us

BiH

BiH među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti cjepivo protiv COVID – 19

Objavljeno

on

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević uime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala je ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci cjepiva za stanovništvo u BiH.

Kako navode iz Ministarstva, riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.

Naime, Stalna misija BiH pri UN u Ženevi je u srpnju ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od GAVI-ja.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznala članice s Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i financijskim obvezama.

Ugovor o nabavci cjepiva s GAVI-jem je konačno i potpisan danas.

– Ova vijest je jako značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv COVID – 19 – priopćeno je iz MCP-a BiH, piše Večernji List BiH

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari