Pratite nas

BiH

BiH mora do kraja godine dopustiti bescarinski uvoz iz Hrvatske

Objavljeno

na

Ukoliko toga ne bude vlasti BiH suočiti će sa suspenzijom pogodnosti koje trenutačno uživaju u trgovini s drugim državama-članicama Unije.

Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine da do kraja godine prilagodi svoj privremeni trgovinski sporazum kojega ima s Bruxellesom i tako omogući njegovu primjenu i na robe koje se izvoze iz Hrvatske, a ukoliko toga ne bude vlasti BiH vjerojatno će se suočiti sa suspenzijom pogodnosti koje trenutačno uživaju u trgovini s drugim državama-članicama Unije, upozorio je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

[ad id=”68099″]

“EU očekuje od BiH da pokaže neophodnu fleksibilnost i omogući prilagodbu Privremenog trgovinskog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kada on stupi na snagu, i to prije kraja 2015. godine. Taj je rok od velikog značenja jer je Europska komisija predložila privremenu suspenziju autonomnih trgovinskih preferenci od 1. siječnja 2016. godine ako se do tog datuma ne finalizira prilagodba trgovinskih koncesija.

To znači da bi BiH trebala okončati pregovore o tom otvorenom pitanju”, kazao je Dan Preda u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

Vlasti BiH do sada su odlučno odbijale provesti prilagodbu Privremenog trgovinskog sporazuma s Unijom kako bi se njegove odredbe primjenjivale i na Hrvatsku jer drže kako bi u tom slučaju bescarinski uvoz hrvatskih proizvoda ugrozio domaću proizvodnju, posebice onu vezanu za poljoprivredu i prehrambeni sektor.

Hrvatska je prije ulaska u Europsku uniju kao članica CEFTA-e svoje proizvode u BiH mogla izvoziti bez ograničenja i bez plaćanja carina, kao i na tržišta ostalih članica CEFTA-e. Nakon ulaska u EU Hrvatska je morala izići iz CEFTA-e te je izgubila preferencijalni carinski tretman. Od tada ona ima pravo, prema tumačenju Europske komisije, koristiti kvote za izvoz u BiH koje su ranije odobrene državama članicama EU, čemu se pak u BiH protive strahujući da to znači prekomjerni uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske koji bi ugrozio domaće tržište.

Dan Preda je istaknuo kako EU na tome inzistira te kako nema razloga da BiH ne postupi onako kako su već postupile druge države regije prilagođavajući se ulasku Hrvatske u EU.

“Sve druge zemlje zapadnog Balkana dogovorile su protokole o prilagodbi s EU, a BiH je jedina iznimka”, kazao je Dan Preda dodajući kako su vlasti BiH odgovorne jer se već dvije godine odbijaju uključiti u pregovore na temelju davno uspostavljene metodologije kojom se tretira tzv. tradicionalna trgovina.

Istaknuo je kako EU ne želi suspenziju trgovinskih odnosa s BiH, ali je istodobno dodao kako bi u takvom slučaju najviše štete imala upravo BiH jer ona 72 posto svog izvoza plasira upravo na tržišta država-članica Unije.

Dan Preda je kazao kako je EU veoma zainteresirana za jačanje ukupnih odnosa s BiH, a u tome sudjeluje i Europski parlament, koji bi u četvrtak trebao donijeti i posebnu rezoluciju o tome.

Rezolucija uglavnom poziva vlasti i političare u BiH na bržu provedbu reformi, no sadrži i dijelove koji na prijedlog nekih hrvatskih europarlamentaraca govore o nužnosti ustavnih promjena odnosno “federalizacije” zemlje.

Dan Predino je tumačenje kako takve dijelove rezolucije, koji u BiH već izazivaju različite reakcije, treba tumačiti “veoma oprezno”.

“Jasno se kaže da bi prioritet trebalo dati gospodarskim i socijalnim reformama”, kazao je Dan Preda dodajući kako je svima jasno da se unutarnji ustroj BiH može mijenjati jedino na temelju odredbi iz Daytona kojima je definirano da je za to potrebna suglasnost sva tri konstitutivna naroda. “Europski parlament neće biti taj koji će ga mijenjati. To je sasvim sigurno”, kazao je Dan Preda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari