Connect with us

BiH može opstati samo kao zajednica tri konstitutivna i jednakopravna naroda

Published

on

Njemačka uloga je ogromna, ali je do BiH hoće li naprijed u EU

Sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bit će prigoda da čelnici zemalja regije jugoistoka Europe potvrde opredijeljenost za mir i suradnju. Sastanak u Cavtatu premijera BiH, Hrvatske, Crne Gore i Albanije potvrdio je da postoji spremnost za konkretne projekte, prije svega izgradnju Jadransko-jonske autoceste. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ohrabren ide u Berlin a za Večernji List je dao Intervju u kojem između ostalog kaže:

Bosnia's Prime Minister Vjekoslav Bevanda welcomes his Croatian counterpart Zoran Milanovic before a meeting during Milanovic's official visit to Sarajevo“Iznimno sam zadovoljan sastankom i zajedničkim projektima o kojima smo razgovarali. Prije svega smo dali suglasnost na izgradnju Jadransko-jonske autoceste i niz projekata koje ćemo s ostalim kolegama još usuglasiti do sastanka u Berlinu.”

Na pitanje koji su to još projekti kratko je odgovorio: ‘Dopustite da stvari prvo usuglasimo s premijerima iz regije pa onda možemo o njima govoriti!’

U Hrvatskoj je kao bomba odjeknula informacija da je, navodno, premijer Milanović na sastanku rekao kako Hrvatska odustaje od gradnje autoceste…

Apsolutno netočno.

Ali, hrvatski mediji su objavili informaciju da je to slučaj, nema autoceste prema Dubrovniku teritorijem Hrvatske. To je, navodno, i vama premijer Milanović rekao?

On apsolutno nije rekao da odustaje. Bilo je špekulacija hoće li se odustati od Pelješkog mosta. Za mene je to najvažnije i ovo je trenutak da se napravi Jadransko-jonska autocesta. Ta će cesta povezati i jug Hrvatske, što je neuralgična točka kroz Hrvatsku. I ja ne razumijem što je veći interes Hrvatske od toga da poveže Dubrovnik s ostatkom države. A što se tiče BiH, za nas je od iznimne važnosti da ta autocesta ide kroz našu državu čime postajemo dio europske prometne infrastrukture.

Sutra ste u Berlinu s kancelarkom Merkel. Kakva su vam očekivanja?
Posve realna, budući da sam detaljno informiran o agendi sastanka i čemu se teži. Namjera sazivanja sastanka je upućivanje jedne snažne poruke kao refleksije na svjetska zbivanja i krize te upućivanje snažne poruke da su Njemačka i partneri snažno orijentirani pomoći ovoj regiji Zapadnog Balkana. Sasvim sigurno su očekivanja da iskažemo opredjeljenje za mir i sigurnost kao preduvjet za gospodarski i drugi napredak.

Govorite za BiH, cijelu regiju…

Ja govorim za BiH, ali smo i sastavni dio regije.

BiH se doživljava najozbiljnijim problemom, najnestabilnijim područjem. Kako stvari promijeniti da to ne bude tako?

Prije svega mora se pronaći unutarnja snaga i kompromis svih sudionika na političkoj sceni. To je vrlo važna tema kako bi se došlo do rješenja za dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Ovo je jedan poticaj k tome.
vrtimo se u krugTakođer ste i hrvatski dužnosnik iz BiH. Kako popraviti položaj Hrvata i izjednačiti ga s druga dva naroda?
Prije svega jako je bitno da druga dva naroda shvate i priznaju, da omoguće konstitutivnost i jednakopravnost.

Je li moguće bez rješenja ovoga problema napraviti iskorak u ekonomiji?

Naravno da nije jer se sada stalno vrtimo u istome krugu.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari