Pratite nas

BiH

BiH najkrcatije ‘terorističko leglo’

Objavljeno

na

Na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na neslavnoj 86. poziciji, čime je “osvojila” najgore mjesto u usporedbi s državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regiji. Naime, u izvješću australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal Business Insider,

Hrvatska je na 105,

Srbija na 89, a

Crna Gora na 87. poziciji.

Šire gledano, Slovenija je na 124, Albanija na 107. mjestu, a Kosovo na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje koje su se našle u izvješću. Sigurnosni stručnjaci kažu da argumentacije, po kojoj je BiH najkrcatije terorističko leglo u odnosu na susjedne zemlje, ima na pretek, te podsjećaju da se stotine bh. državljana bori na stranim ratištima, poput Iraka i Sirije.

“Sasvim je jasno da je BiH, prije svega zbog jako lošeg povijesnog iskustva, uz Kosovo i Albaniju zemlja koja je najviše izložena terorizmu. Govori se da je više od 350 građana BiH koji su otišli u Siriju i Irak i bore se na strani IS-a, dok je broj građana koji su poreklom iz BiH, a koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad, neutvrđen”, kaže Zoran Dragišić, stručnjak za sigurnost, pišu Nezavisne novine. Sve su to pokazatelji da je BiH, kako ističe Dragišić, ugožena zemlja.

“Ti ljudi kada se budu vratili u BiH i dalje će širiti ekstremne ideje. Takvo mapiranje regije nije bez osnova, a protiv ove opasnosti se možemo boriti samo zajedno, jer suvremeni džihadistički terorizam ne poznaje državne granice. Jako je važno da suradnja između obavještajno-sigurnosnih sustava, policija i pravosuđa svih država u regiji bude podignuta na najvišu razinu”, podvlači Dragišić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost bh. parlamenta, podsjeća da je izvješće samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima. Kako portal prenosi, pet vodećih zemalja na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći su Irak, Avganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija, u kojima je život izgubilo čak dvije trećine od ukupnog broja poginulih u terorističkim akcijama.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari