Pratite nas

BiH

BiH najnestabilnija država u regiji

Objavljeno

na

Na ovoj nepopularnoj listi BiH zauzima 86. poziciju, a u odnosu na prošlogodišnju napredovala je čak za tri pozicije.

Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana od zemalja regije, na listi najstabilnijih država svijeta, koju krajem svake godine objavljuje američki Fond za mir. Na navedenoj listi BiH zauzima 86. poziciju, a u odnosu na prošlogodišnju listi napredovala je za tri pozcije. Prema procjeni analitičara te organizacije, u proteklih godinu dana Srbija je postala stabilnija država, jer je na prošlogodišnjoj listi zauzimala 92. poziciju, a novogodišnjoj je smještena na 100. mjesto na listi.

Bolje od Srbije rangirane su Makedonija, koja je 112, Crna Gora na 134. i Hrvatska na 135. poziciji, dok je Slovenija ušla u skupinu veoma stabilnih država i nalazi se na 163. mjestu, isto kao i prošle godine. U kategoriji održivih zemalja nalaze se Nizozemska, Austrija, Kanada, Australija, Irska, Island, Luksemburg, Novi Zeland, Švicarska, Norveška, Danska i Švedska, koje su raspoređene od 166. do 177. mjesta, a na 178. poziciji je Finska, koja je jedina svrstana u skupinu veoma održivih zemalja. U skupini najnestabilnijih država svijeta, kojima prijeti raspad, nalaze se Južni Sudan, Somalija, Južnoafrička Republika, D.R. Kongo i Sudan.

Foto:Thinkstock

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari