Connect with us

Kronika

BIH napokon podigla kaznene prijave protiv visokih dužnosnika SDP-a

Objavljeno

-

Dvojicu visokih dužnosnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) policija je kazneno prijavila pod sumnjom za zloporabu položaja i korupciju, dok oni u svojim prvim reakcijama tvrde kako je riječ o političkom obračunu čiji je cilj “obezglaviti” stranku čiji su članovi. Kako u četvrtak prenose lokalni mediji, Uprava policije MUP-a Federacije BiH podnijela je kaznene prijave protiv federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića te protiv predsjednika vlade Unsko-sanske županije Hamdije Lipovače. Uz to što obnašaju visoke dužnosti u Federaciji BiH obojica prijavljenih istodobno su i članovi Predsjedništva SDP BiH, Mikulić tek odnedavno.

Policija tereti ministra pravosuđa kako je prekoračio ovlasti kada je protivno zakonu o javnim nabavkama potpisao ugovor o sustavu elektronskog nadzora osuđenika koji zatvorske kazne izdržavaju u kućnom pritvoru.

On je navodno avansno odobrio isplatu cjelokupnih troškova usluga koje nisu pravodobno izvršene pa je entitetski proračin time oštećen za više od 300 tisuća eura.

Hamdija Lipovača osumnjičen je pak za krivotvorenje službene isprave odnosno za obmanu pri dobivanju kredita za građevinske radove na nekim objektima u Bihaću te za protuzakonito pogodovanje vlasniku jedne privatne građevinske tvrtke.

Reagirajući na podnošenje kaznene prijave, ministar Mikulić je ustvrdio kako se federalni MUP pretvorio u “privatnu policiju” baš kao i županijsko tužiteljstvo u Sarajevu.

“Oni rade po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA) s ciljem da se obezglavi SDP i da se pokaže kako smo svi isti”, kazao je Mikulić “Dnevnom avazu”. Ustvrdio je kako je sam žrtva zbog svoje borbe protiv korupcije.

Ime ministra Mikulića mediji su učestalo spominjali izvještavajući o istrazi koja se vodi protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog navodnog protuzakonitog pomilovanja osuđenika.

Ispostavilo se kako je među pomilovanima i Mersed Hadžić, koji je zbog pokušaja ubojstva bio osuđen na dvije i pol godine zatvora, nakon čega je pobjegao te se skrivao u Hrvatskoj, gdje je i uhićen u ožujku 2012. godine. Hadžić je pomilovan na preporuku ministra Mikulića, a početkom ovog tjedna osobe koje su mu bliske u središtu Tuzle izazvale su oružani obračun u kojemu je jedan mlađi muškarac ubijen.

Foto: AFP/HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas