Connect with us

BiH

BiH ne može u potpunosti isključiti mogućnost terorističkog napada

Objavljeno

-

BiH ne može u potpunosti isključiti mogućnost terorističkog napada, a to može biti i samostalna ideja nekog radikaliziranog pojedinca, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

[ad id=”93788″]

Mektić je naveo podatke da na stranim ratištima iz BiH ratuje 135 osoba, oko 50 ih se vratilo, 45 je poginulo, a desetak želi sklopiti sporazum o priznanju krivice, piše Srna.

Prijetnja

Naveo je da se prema svakom tko se vratio sa stranih ratišta poduzimaju potrebne mjere i radnje da to kazneno djelo bude dokumentirano u smislu njegovog sudjelovanja na stranom ratištu, te je napomenuo da je podignuto 18 optužnica kod Suda BiH i da već imaju prve presude.

Mektić je ukazao da postoji prijetnja kada je riječ o državljanima BiH koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u BiH, te da se čini sve da te grupe budu otkrivene i procesuirane.

On je ponovio da u BiH postoje radikalne grupe koje su prihvatile jednu vrstu radikalizma i nasilni ekstremizam, te da su te radikalne zajednice i grupe identificirane.

Mektić kaže da postoje određeni projekti i da se odlazi u te radikalne zajednice i djeluje na deradikalizaciji tih osoba. “Koristimo sve institucije civilnog društva, prije svega, mislim na vjerske zajednice i obrazovne institucije, a mnogo na tom planu mogu da učine i mediji”, rekao je Mektić.

Govoreći o paradžematima, Mektić je naveo da je došlo do “nekog” pomaka u pregovorima s Islamskom zajednicom i da je određen broj tih džemata ušao u sastav Islamske zajednice.

BiH ne treba ekstremizam

“Ono što nije Islamska zajednica, a djeluje sa pozicija radikalizma i ekstremizma sigurno će biti predmet države. Nećemo dozvoliti da u pojedinim objektima, mjestima, koriste određene prostore i javno ispoljavaju nasilni ekstremizam, radikalizam, zagovaraju i veličaju terorističke akte. To nama u BiH ne treba”, poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti je naglasio da su BiH potrebne demokratske i civilizacijske vrijednosti ovog društva, a da bi bilo kakva pojava terorizma predstavljala teško, nedopustivo ugrožavanje njenih osnovnih vrijednosti i interesa, jer je riječ o ugrožavanju sigurnosti života njenih građana.

Prema njegovim riječima, jedina alternativa BiH je EU i to je njena perspektiva, a ne bilo koja vrsta radikalizma koja provocira nasilni ekstremizam i vraća duboko u prošlost.

Mektić se obratio novinarima u Sarajevu u pauzi Konferencije o upravljanju posljedicama terorističkog akta, koja se održava u organizaciji Ministarstva sigurnosti i Misije OEBS-a u BiH.

On je rekao da je cilj ove konferencije da se nauče neke nove lekcije i usvoje pozitivna iskustva kada je riječ o koordinaciji svih aktivnosti izazvanih terorizmom i terorističkim napadima.

Da bi se smanjio broj žrtava i materijalna šteta, Mektić smatra bitnim da postoje izgrađeni mehanizmi i koordinacija.

BiH trebaju mehanizmi

“U slučaju većih terorističkih napada neophodna je koordinacija sigurnosnih, obavještajnih i pravosudnih institucija, Oružanih snaga, kao i organizacija i institucija civilnog društva”, istaknuo je Mektić.

On je naveo da je veoma važno da BiH izgradi mehanizme u kojima će usvojiti neke operativne mjere određenih postupanja mjera i radnji da bi svi koordinirano djelovali u slučaju terorističkih napada.

“Terorizam svakim danom postaje sve bezočniji. Udara i napada najvitalnije interese države i najvrednije, a to je život građana i uništavanje osnovnih infrastrukturnih i ekonomskih interesa države”, istaknuo je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH je poslije nekoliko terorističkih napada u određenoj mjeri iskordinirana i u slučaju takvih napada dogovorena je koordinacija, posebno kada je riječ o nadležnosti pojedinih sigurnosnih i pravosudnih institucija za istraživanje terorističkih napada.

“Tu smo postigli značajan napredak i u okviru udarnih grupa za borbu protiv terorizma, u kojima se nalaze sigurnosne agencije i pravosudne institucije. Mislim da nam u budućnosti ne bi pravio problem ako bi se pojavila dva tužitelja s različitog nivoa. Bitno je da se odmah ustanovi je li riječ o terorističkom napadu ili nekom drugom dijelu i da se na licu mjesta razriješe te dileme”, objasnio je ministar sigurnosti BiH.

BiH i terorizam

Šef Misije OESS-a u BiH Johnatan Moore istaknuo je da je užasan teroristički napad jutros u Bruxellesu još je jedan izazov za sve nas u svijetu.

“BiH je preživjela terorističke napade u Bugojnu, Rajlovcu, Zvorniku, na Američko veleposlanstvo… Samo sa podrškom svih domaćih institucija na državnom i lokalnom nivou možemo ‘preživjeti’ takve stvari i možemo imati ‘nekakav’ život nakon takvih užasnih napada”, kaže Moore.

Moore je istaknuo važnost suradnje sa Misijom OESS-a sa Ministarstvom sigurnosti i najavio da ova misija planira da 6. travnja organizirati konferenciju o borbi protiv nasilnog ekstremizma i ulozi medija.

Današnjoj konferenciju prisustvovali su predstavnici Tužilaštva, Ministarstva obrane, Oružanih snaga, policijskih agencija, hitnih službi, civilne zaštite i lokalnih zajednica

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari