Connect with us

Gospodarstvo

BiH nedostaje 6.000 radnika u IT sektoru

Objavljeno

-

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je danas u Sarajevu da BiH nedostaje 6.000 radnika u sektoru informacijskih tehnologija /IT/.

“BiH i regija su u deficitu kada je riječ o IT sektoru i teško je, gotovo nemoguće, naći nezaposlene iz ove branše”, izjavio je Jusko na otvaranju Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je raditi na animiranju mladih za ova zanimanja, posebno ako se ima u vidu hiperprodukcija u nekim drugim strukama.

“Jedan Temišvar /Rumunjska/ godišnje odškoluje 1.200 IT stručnjaka, a BiH oko 300”, naveo je Jusko i izrazio nadu da će nove generacije u BiH zajedno sa institucijama pomjeriti postojeće granice.

Haris Memić iz “Bit alijanse”, koja je s Ministarstvom komunikacija i transporta organizator konferencije, istaknuo je da softverska industrija sama može načiniti napredak, ali mali.

“Uz podršku institucija, taj napredak može biti daleko bolji”, rekao je Memić.

On je uporedio IT sektor BiH i Bugarske, navodeći da je Bugarska tijekom prošle godine izvezla usluge u ovoj oblasti vrijedne oko milijardu eura, a BiH svega 200 milijuna eura.

Memić je naglasio da je riječ o globalnom sektoru i da treba naći način da se zadrže mladi u BiH koji se bave ovim poslovima, da im se pruže dobri uvjeti kako ne bi otišli u inozemstvo.

Konferenciji su nazočili i veleposlanica SAD u BiH Mauren Cormack, te predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarske Peter Statev. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari