Connect with us

BiH

BiH nema nijedan ‘regularni’ praznik

Objavljeno

-

Vlasti Republike Srpske obilježit će 9. siječnja, osporavani Dan Republike na kojemu će, u jeku napetosti izazvanih zbog poteza ovoga entiteta i sankcija SAD-a, nazočiti predstavnici Rusije, Kine i Srbije, piše Večernji list BiH.

“Kada su ukidali dan Republike Srpske rekli su da to vrijeđa osjećanje muslimana. To nije točno! Skupština se dogodila, slučajno ili namjerno, 9. siječnja 1992. godine na vjerski praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Mi ostajemo pri tome, to je činjenica”, izjavio je Dodik.

Rekao je i da je u “proteklih 30 godina sve bilo protiv RS, ali je ona opstala”. Kazao je da o tome kakva je BiH govori i to da narodi koji tamo žive nemaju ni jedan zajednički blagdan, pa je čak i uoči ove Nove godine plasirana priča u dijelu Federacije BiH da je Djed Mraz u BiH nepoželjan. “Mi trebamo da se izborimo za ono što je ostalo. RS je uspjela da se očuva na ljubavi ljudi. To je fascinantno. Mi živimo na toj ljubavi”, rekao je Dodik. Nije dugo trebalo čekati na reagiranje američkog veleposlanstva u BiH s ocjenom kako je obilježavanje Dana Republike Srpske neustavno.

”Obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) su konačne i obvezujuće. Poštivanje vladavine prava je temelj demokracije i od vitalnog je značaja za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu”, naveli su u komentaru iz ureda za informiranje veleposlanstva SAD-a u BiH. Uslijedio je novi politički ping pong i komentar srpskog člana BiH Predsjedništva. on je optužio veleposlanstvo SAD-a u BiH za destabilizaciju prilika u državi. “Oni redovito sebi daju za pravo da se miješaju u unutarnju politiku i komentiraju stvari koje ih se ne tiču”, izjavio je Dodik. Dodao je kako ‘’nema sumnje da je riječ o njihovom podmuklom djelovanju protiv Republike Srpske i srpskog naroda’’.

“Ne znam uopće što oni komentiraju Dan Republike Srpske. Niti ih je tko zvao da nazoče obilježavanju Dana RS, niti ih je tko što pitao, ali oni redovito sebi daju za pravo da se miješaju u unutarnju politiku i komentiraju stvari koje ih se ne tiču”, izjavio je Dodik. Još je upitao ‘’je li američko veleposlanstvo bilo kada postavila pitanje zašto Federacija BiH ne provodi odluke Ustavnog suda BiH o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i pisma’’. Ustavni sud BiH je proglasio ovaj dan neustavnim. Toga dana 1992. godine Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine’ – na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji’.

Ustavni sud BiH je problematičnim ocijenio da u donošenju te deklaracije nisu sudjelovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Odluka je donesena u studenom 2015. godine kada je odlučeno da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan. Prijepornim je ocijenjeno i kako se toga dana obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan zbog čega taj praznik ima i vjersku dimenziju. Ustavni sud BiH nije osporio pravo vjernicima da obilježavaju krsnu slavu Svetog Stefana, kao ni dan Republike Srpske, ali je utvrdio da Dan RS-a ne može biti 9. siječnja.

Predstavnici vlasti i oporbe u Republici Srpskoj odbacili su odluku Ustavnog suda. Zbog toga je Narodna skupština ovoga entiteta u srpnju 2016. raspisala referendum oko toga treba li se i dalje 9. siječnja održavati Dan republike. Iako je ustavni sud zabranio održavanje referenduma, on je ipak održan čak i unatoč prijetnjama Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice, visokih dužnosnika Europske unije, te brojnih velepslanstava zapadnih zemalja. Nakon toga, Narodna skupština RS-a je doneija poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima Republike Srpske.

Upućena je nova apelacija Ustavnome sudu BiH, te je u ožujku 2019. donio odluku prema kojoj je član tog zakona u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. siječanj utvrđuje kao Dan Republike” neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te protivan Protokolu uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nakon toga predstavnici Srba uputili su prigovor na odluku ustavnoga suda, no nije ponovno izmijenjena odluka o Danu Republike Srpske. Valja reći kako Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima na državnoj razini, ali zato ima zakone koje su donosile ratne vlasti HercegBosne, Republike Srpske i Republike Bosne i Hercegovine koji su sukladno prijelaznome aranžmanu koji je dogovor po Daytonu još uvijek na snazi.

Večernji list BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari