Connect with us

BiH

BiH od MMF-a dobiva 300 milijuna eura

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda dobiti čak 300 milijuna eura po najpovoljnijim uvjetima, a da pritom nije morala provesti nijednu reformu.

Kako pišu Nezavisne novine, BiH će dobiti oko novac preko SDR alokacija, koje će biti dodjeljivane kao povoljan zajam svakoj od zemalja članica.

Predstavnici MMF-a su proteklih mjeseci, tijekom razgovora o novom aranžmanu, inzistirali na tome da BiH mora provesti reforme ako želi dobiti novac, a sugovornici Nezavisnih, koji su imali uvid u pregovore, ističu da su predstavnici bh. vlasti bili iznenađeni time što je MMF čvrsto stajao na poziciji da se ne popušta, kao što se to uvijek činilo ranije.

Takođe, kako im je rečeno, i predstavnici međunarodne zajednice stali su iza MMF-a i poručili da je potrebno da BiH zaključi novi aranžman koji sadrži važne reforme. Tako je, primjerice, prošli tjedan Upravni odbor Vijeća za provođenje mira izrazio razočarenje zato što BiH nije zaključila aranžman.

“Izražavamo razočarenje zbog nedostatka napora za reforme koje bi dovele do jačanja fiskalne transparentnosti i stabilnosti, jedinstvenog ekonomskog prostora i jačanja lokalne ekonomije, a koje uključuju i produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom”, navedeno je u komunikeu. Oni su istaknuli da su adekvatno financiranje i neometano funkcioniranje bh. institucija ključni za ispunjavanje obveza.

MMF je namjerom da isplati 300 milijuna eura bez ikakvih uvjeta nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i reforme koje je spomenuo i PIC, bude usvojen.

Pojašnjenja radi, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše svladaju posljedice korona krize i njenog utjecaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme.

Takođe, važno je istaknuti da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 milijuna eura.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorica MMF-a, istaknula je da je uvjerena da će SDR alokacija biti distribuisana zemljama članicama do sredine kolovoza.

SDR čini korpica pet vodećih svjetskih valuta – dolar, euro, juan, jen i britanska funta – i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine financijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

“Svijet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, a mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti da plate za vakcine ili investiraju u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije”, kažu u MMF-u.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojača njihove rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju, prenosi Večernji List BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari