Pratite nas

Komentar

BiH: I oprez i optimizam u očekivanjima od Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

KGK

Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj ali i njene prve izjave o stanju u Bosni i Hercegovini nastavljaju biti važnom temom za političare i medije u toj zemlji pri čemu jedni šire optimistička očekivanja od nove hrvatske predsjednice, dok drugi izražavaju zabrinutost zbog njezina spominjanja trećeg entiteta koji je i do sada bio povodom za žestoka politička sukobljavanja u toj zemlji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preporučio je izabranoj hrvatskoj predsjednici da za početak malo ublaži retoriku sugerirajući neizravno kako ne bi trebalo dolijevati ulje na vatru i poticati stare prijepore. Kazao je kako očekuje da će s Kolindom Grabar-Kitarović ostati skrb Hrvatske za Hrvate u BiH koja će možda “iza pozornice” biti i jača nego do sada.

“Ipak, očekujem da će retorika gospođe Grabar-Kitarović biti puno blaža nego proteklih dana, jer mislim da bi ona (retorika) bila puno bolja i za građane Hrvatske i BiH”, kazao je Ivanić dodajući kako na temelju osobnog poznanstva s Grabar-Kitarović drži da će ona s više iskustva i zrelosti voditi Hrvatsku.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je pak kako će Grabar-Kitarović najviše pomoći Hrvatima u BiH bude li imala “korektan odnos” prema zemlji u kojoj oni žive.

“Što manje miješanja u unutarnje stvari BiH”, kratko je poručio Izetbegović u izjavi lokalnim medijima nakon što su oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i vladajuća Demokratska fronta (DF) osudile izjave Grabar-Kitarović u kojima ona govori kako bi bila spremna poduprijeti i uspostavu trećeg entiteta ukoliko bi to bilo rješenje kojega traže legitimni hrvatski predstavnici u tijelima vlasti BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je tim povodom kako izjavu izabrane hrvatske predsjednice “podržava svim srcem, što god o tome mislili SDP, DF ili netko treći”.

“Ova izjava, kako sam je ja razumio, podrazumijeva da se treba osigurati jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH. Ako tome ima netko nešto prigovoriti, onda doista ne znam. Stječe se dojam da se izjave tumače onako kako kome zatreba”, kazao je Čović kako ga u srijedu citira “Dnevni avaz”.

Taj list istodobno u svom komentaru dana bez zadrške hvali Grabar-Kitarović braneći je od napada iz BiH uz ocjenu kako su oni tek instrument populizma po kojemu se na vlasti opstaje sijanjem straha.

Novu hrvatsku predsjednicu se opisuje kao osobu koja “protivno inertnom strahovanju već odavno sudjeluje u provedbi integrativnih euroatlanstkih procesa ističući važnost NATO-a za BiH”.

“Ne treba čuditi i ako Kolinda uskoro bude prva državnica iz regije koju će američki predsjednik Obama ugostiti u Bijeloj kući”, piše u komentaru.

Da je pobjeda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj ipak dobra stvar i za BiH piše i u komentaru sarajevskog “Oslobođenja”.

Taj list “zaobilazi” prijepore oko trećeg entiteta, no podsjeća na pozitivne poruke koje je Grabar-Kitarovič slala prema BiH s pozicije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a pokušavajući potaknuti približavanje te zemlje punopravnom članstvu.

Komentator “Oslobođenja” upozorava kako je glavna zapreka na tom putu do sada bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te izražava očekivanje kako će Grabar-Kitarović sada utjecati na predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odrekne partnerstva s Dodikom čime bi se deblokirao put ka NATO-u.

“Zapad je u njoj dobio ‘svog čovjeka’ na čelu Hrvatske, a BiH saveznika na euroatlanstkom putu”, zaključuje “Oslobođenje”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Objavljeno

na

Objavio

Je li konačno vrijeme da se tog Stankovića makne s državne televizije koju mi svi, a ne samo njegovi istmišljenici, pod prijetnjom ovrhe moramo plaćati? Neka peticija, prosvjed, nešto?

Osim što isljednički muči goste u studiju koji mu nisu istomišljenici, sad je počeo gnojiti i o građanskom ratu.

Milijun puta do sad uvjerljivim je argumentima dokazano da su Milošević i beogradska politika prvo htjeli unitarnu jugoslaviju pod dominacijom Srba, a kad to nije uspjelo onda su prešli na plan B, velika Srbija s zapadnim granicama Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, a kad je realizacija i tog plana postala upitna onda je bilo “uzmimo najviše što možemo”.

I operacionalizacija tog plana je jasno vidljiva, u više faza, od operacije “RAM” odnosno agresije na Hrvatsku 1991. do druge faze u BiH u proljeće 1992. kad su velikim klještima planirali zatvoriti Sarajevo, a malim klještima Dalmacija preko Kupresa i Livna na sjeveru te Mostara i Čapljine na jugu.

Ako je rat bio građanski, što traži užički korpus prilikom napada na Dubrovnik, ili što banjalučki korpus traži prilikom napada na zapadnu Slavoniju i Banovinu? Što novosadski korpus ima napadati i bacati stotine tisuća granata na Vukovar?

Da bi Stanković to sveo na dio lokalnih Srba, koji su ovdje imali ulogu trojanskog konja, i s kojima bi posao završila naša policija sama, bez ZNG-a i HV-a, da im nije bilo otvorene i logističke i vojne potpore Beograda?

Dakle, Stanković može terorizirati i mog imenjaka Mišića, časnog čovjeka, vukovarskog branitelja koji voli svoju domovinu i koji ne moli Boga da grmi u Hrvatskoj a da kiša pada u Srbiji, kao i sve ostale svoje neistomišljenike.

A ja imam jako dobro pamćenje, i danas se živo sjećam kad je u njegovoj emisiji gostovao notorni Aleksandar Tijanić, Miloševićev “ministar informisanja” koji je u toj emisiji otvoreno veličao četništvo, a Stanković ne samo da mu se nije suprostavio, nego se pravio gluplji nego što jest.

U pola emisije Tijanić mu kaže “Nećete valjda da mi kažete da se slučajno zovete Aleksandar?” A Stanković odgovara “Molim, ne razumijem.”

Na kraju emisije Stanković postavi pitanje, a Tijanić njega pita:
“Jel vi to mene pitate kao Srbin Srbina?”
A Stanković ponovo odgovara:
“Molim, ne razumijem…”
Zanimljivo kako “razumije” kad mu u studio dođe netko tko voli Hrvatsku.

Taj Stanković već 17 godina tako gnoji otkad ga je na to mjesto postavila Račanova vlada nakon provedene najveće čistke u povijesti HTV-a. Taj Stanković je tv-simbol detuđmanizacije.

I zato ponavljam, nama je potrebna lustracija detuđmanizacije, potrebno je ukloniti i sankcionirati sve što se u tom bolesnom kovitlacu bolesne mržnje prema prvom hrvatskom predsjedniku popelo na gore u hijerahiji, bilo medijskoj, bilo političkoj, ili bilo kojoj drugoj.

A ne da mi iz tjedna u tjedan moramo slušati laži koje su milijun puta oborene uvjerljivim argumentima, da moramo gledati kako se s jedne strane titra jugoslavenčinama i kojekakvim probisvjetima i lažovima, dok se s druge strane isljeđuje ljude koji vole svoju zemlju, a posebno branitelje, dok drugi branite

lji koji to gledaju gube živce, i u nemoći da bilo što po tom pitanju učine dolaze na ideju da naude sami sebi.

Zbog tipa koji ima 50-ak tisuća kuna plaću, i pravi se gluplji nego što je, agresiju na Hrvatsku naziva građanskim ratom, a pravi građanski rat kao što je onaj između Hrvata i Muslimana u BiH naziva hrvatskom agresijom.
Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Predrag Nebihi

NU2: Predrag Mišić Stankoviću: Ovdje nije bio nikakav građanski rat!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari