Connect with us

BiH

BiH: Optužnica protiv premijera i još tri osobe zbog nabavke respiratora

Objavljeno

on

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak optužnicu protiv predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i još tri osobe koje se u aferi “Respiratori” tereti za zloporabu u postupku nabavke respiratora za bolnice u tom entitetu.

Uz Novalića optuženi su njegova zamjenica i ministrica financija Jelka Miličević, zatim ranije suspendiran čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednik pri kupnji stotinu respiratora iz Kine koji su se pokazali neuporabljivima te je najveći dio njih i dalje u skladištima civilne zaštite.

Afera “Raspiratori” koja se pretvorila u prvorazredni politički skandal u BiH time je dobila epilog u optužnici kojom su obuhvaćeni najodgovorniji čelnici izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Tužiteljstvo BiH sada četvero optuženih tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga i drugih dokumenata.

Ministrici financija Jelki Milićević (HDZ BiH) stavlja se na teret da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi jer je izbjegla provesti potrebni nadzor i spriječiti štetne posljedice koje su nastale sumnjivom nabavkom na štetu entitetskog proračuna.

Stotinu kineskih respiratora koji su se pokazali tehnički neispravnima ili neuporabljivima za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a plaćeno je iz entitetskog proračuna 5,3 milijuna eura, a još nešto manje od milijun i pol izdvojeno je za nabavku druge zaštitne opreme koja se također pokazala spornom.

Premijeru Novaliću (Stranka demokratske akcije) stavlja se na teret da je koristeći se okolnostima proglašene pandemije kao i svojim ovlastima premijera u vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava radi kupnje sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

Tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, odnosno njegova tvrtka “Srebrena malina” iz Srebrenice.

U optužnici se tvrdi da su oni kupili stotinu respiratora tipa ACM812A po uvećanim cijenama, a ti se strojevi nisu mogli rabiti u svrhe za koje su nabavljeni.

Istraga u prvom slučaju i dalje traje protiv Aleksandara Zolaka, ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kojega se sumnjiči da je protuzakonito dopustio nabavku respiratora koji ne odgovaraju bolničkim standardina kao i protiv još nekoliko osoba za koje se pretpostavlja da su počinili kazneno djelo prikrivanja dokaza. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari