Pratite nas

Gospodarstvo

I BiH ostala bez milijunskih investicija

Objavljeno

na

Obustava izgradnje “Južnog toka” u Republici Srpskoj u BiH dočekana je s nevjericom. Planirane investicije, koje su se mjerile u milijardama maraka, sada su samo mrtvo slovo na papiru.

U BiH ali i cijeloj regiji ne stišavaju se reakcije kad je riječ o obustavljanju jednog od najvećih energetskih projekata u novijoj povijesti. Objavljivanje da plinovod “Južni tok” više nije aktualan i da slijede procedure kako bi se poništili međudržavni sporazumi o izgradnji, najviše je pogodila Srbiju koja je uložila oko 30 milijuna eura na osnivačke uloge, projekte i pripremne radove, pišu srbijanski mediji.

S druge strane u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, gdje su od “Južnog toka” očekivali ukupne investicije od čak dvije milijarde eura, štete se baš i ne zbrajaju. “Gas-res” je kompanija koja je formirana u RS-u upravo zbog izgradnje kraka plinovoda kroz ovaj entitet i trebala je pružiti punu podršku realizaciji ovog projekta. Direktor kompanije Slobodan Puhalac ne želi govoriti koliko je RS do sada uložio u ovoj projekt, navodeći da se radi o malim iznosima u odnosu na ukupne investicije.

RS: “Mi nastavljamo dalje”

“Gas-res nastavlja ono što je započeo kroz predinvesticijsku dokumentaciju, nadajući se da će projekt u nekom trenutku biti otkočen. Mi smo pred zaključenjem ugovora na osnovi sporazuma koji je potpisala predsjednica Vlade RS (Željka Cvijanović, ugovor potpisan u Moskvi nekoliko tjedana prije općih izbora u BiH, op.a.) oko trgovine prirodnim plinom. Dosadašnja ulaganja u RS po pitanju projekta Južni tok su veoma skromna i po angažiranju ljudi i po uloženim sredstvima i osnivačkom ulogu Vlade RS. Mi ne gubimo novac, mi gubimo šansu. To je suština”, kaže Puhalac.

Propala investicija

Umjesto s investicijama koje se mjere u milijunima maraka i godišnjim prihodima koji su također veliki za bosansko-hercegovačke prilike, od projekta stoljeća nema ništa. Neke neslužbene procjene govore da je na sve pripreme do sada potrošeno oko 10 milijuna eura. Ekonomist Zoran Pavlović kaže da šteta za cijelu BiH kratkoročno nije toliko velika s obzirom da zemlja nema toliko subjekata koji koriste prirodni plin. Međutim, na dugoročnom planu izgubljeno je mnogo, kaže Pavlović: “Mogućnost posjedovanja plinovoda bila je šansa za dovođenje investitora. Šteta nije samo u tome da se ne gradi plinovod već činjenica da će na neki budući razvoj, posebno u prehrambenom sektoru, utjecati ovakav razvoj događaja jer se radi o dugoročnoj šteti po cijelu BiH.”

Kraj i prije kraja

RS je prije kraha projekta “Južni tok”, čekao Federaciju BiH da prihvati sporazum kojim se definira izgradnja kraka plinovoda kroz RS, ali i sve ostalo što ide uz ovaj projekt. Nakon toga sve je trebalo potvrditi Vijeće ministara BiH. Ono što nije zabrinulo nikoga u RS-u je otvoreno neslaganje Federacije BiH s ovim projektom, s obzirom da bi u tom slučaju imali skuplji plin nego što ga sada plaćaju preko postojeće plinovodne mreže koja ulazi kod Zvornika. I iz kompanije “Bh gas”, koja je ovlaštena za uvoz plina u BiH, bili su stava da je priključenje na krak plinovoda koji ide kroz RS neisplativo s obzirom da bi postojeći plinovod, kojim se trenutno opskrbljuje “Bh gas”, bio priključen automatski na “Južni tok”. Pored toga smatraju da je planirana izgradnja plinskih elektrana u RS-u iluzija, s obzirom na planiranih već nekoliko istih, u krugu od 300 do 400 kilometara u Srbiji i Hrvatskoj, što je nepotrebno.
Planovi Južnog toka i Prekojadranskog plinovoda

južni tok

Planovi “Južnog toka” i Prekojadranskog plinovoda

Zbog toga su u više navrata iz kompanije “Gas res” upozorili na kočenje od strane Federacije BiH iako je to u ovom trenutku nebitno s obzirom da je, kako je rekao prvi čovjek “Gasproma”, projekt “Južni tok” sada mrtav.

“Već godinu dana mi ne možemo doći do pomaka prema mapi puta, koja predviđa da se na nivou Vlade Rusije i Vijeća ministara potpiše sporazum koji predviđa zaštitu investicija. Mi već kasnimo godinu dana i kašnjenje je evidentno”, rekao je prije samo mjesec dana Puhalac odgovarajući na pitanje je li zaustavljena izgradnja kraka plinovoda kroz RS jer nema podrške iz Federacije BiH.

Koliko je novca utrošeno?

Za Milorada Dodika, predsjednika RS-a, obustavljanje projekta “Južni tok” predstavlja veliki gubitak za ovaj entitet, iako ni on nije htio govoriti o konkretnim brojkama kada je riječ o gubicima. Ipak vjeruje da će projekt biti nastavljen, s obzirom na ogroman novac koji je do sada uložen.

Milorad Dodik

“To nije dobra vijest. Ja vjerujem da to nije trajna odluka jer znam da je veliki novac bio uložen. Smatram da nije fer ni od EU-a što ovo radi. Način na koji se gradi Sjeverni tok, gradi se i Južni. Jel to znači da netko u Europi može biti privilegiran, a mi ovdje ne. Gubimo značajne investicije, koje dosežu preko dvije milijarde eura”, kaže Dodik.

Pojedini svjetski mediji prenose izjave ruskih dužnosnika da Rusiji predstoji dugo razdoblje anuliranja sporazuma o “Južnom toku” i rješavanja mogućih financijskih gubitaka. Iako je RS tek dio projekta vrijednog 44 milijarde eura, gdje je bilo planirano odvajanje kraka iz Srbije, tek predstoje procjene koliko je točno novca bačeno na projekt, koji više ne postoji. Međutim, sudeći prema dosadašnjoj praksi, malo je vjerojatno da će javnost o tome ikada saznati pravu istinu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju, jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati.

Agencija Reuters je u svojoj najavi izbora novog sjedišta EMA-e objavila kako bi mnogi od 900 zaposlenika agencije mogli zaprijetiti da se neće preseliti u dobar dio od 19 gradova kandidata.

Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u.

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključuje se.

Europska komisija 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate. Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija.

Zagreb, u kojem nijedna europska agencija nema svoje sjedište, bio jedan od 19 kandidata za domaćinstvo EMA-a, koja se seli iz Londona nakon brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donijeta danas u Bruxellesu.

Europski šefovi diplomacija okupljeni na Vijeću za opće poslove (GAC) tajno će glasati o novom sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), za koji se nakon otpadanja Zagreba natječe 18 gradova, a istoga dana će odlučiti i o novoj lokaciji Europskog nadzornog tijelo za bankarstvo (EBA), manju agenciju koja je trenutno također u Londonu.

EMA je najveća europska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja mora napustiti London do 2019. kada Britanija napusti Europsku uniju.

Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i “krunskim draguljem” EU-a, pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao “masovnim” lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima.

Način na koji će ministri glasati svojevrsna je kombinacija glasanja kakav se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape.

Sastanak GAC-a, na kojem će biti i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, počinje u 14.45 sati, ali prvo će se razgovarati o tome kako napreduju pregovori o brexitu.

Vjerojatno negdje između 16 i 17 sati na dnevni će red doći izbor novog sjedišta EMA-e. U prvom krugu svaka zemlja članica izabrat će tri kandidata i rangirati ih s tri, dva, odnosno jednim bodom.

Malo je vjerojatno da će se pobjednik znati nakon prvog kruga. Glasanje će biti tajno pa se očekuje da će mnogi kandidati u prvom krugu glasati za sebe. Neki diplomati tvrde kako bi neke zemlje u prvom krugu mogle glasati za slabije kandidate kako bi iz daljnjeg natjecanja izbacile one jače i tako sebi otvorile put za pobjedu.

Tri kandidata, ili više ako je broj glasova izjednačen, idu u drugi krug. Između dvaju krugova glasanja mogu se očekivati nova lobiranja i sklapanja novih saveza. Baš kao u konklavi, listići se nakon svakog kruga uništavaju.

“Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi”, rekao je jedan diplomat. “Oni će tamo biti zatvoreni satima… Možete pokušati osigurati neku potporu, ali glasovanje je tajno i nema načina da se provjeri je li ispoštovano ono što ste dogovorili”.

Ako niti nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, moglo bi se pristupiti ždrijebu. Ta ću dužnost onda pripasti estonskom ministru Mattija Maasikasu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.

Za domaćinstvo Europske agencije za lijekove ponude su dali Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč i Varšava.

Po kladionacama, prvi favorit je Milano, ispred Bratislave i Amsterdama.

O sudbini EBA-e, koja ima 160 zaposlenika, također će se odlučivati na sastanku ministara EU-a. Kandidature su ponudili Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Pariz, Prag, Luksemburg, Beč i Varšava.

Nijedan grad i nijedna zemlja ne mogu dobiti oba sjedišta.  (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Strinavić iz Blokiranih pisao Predsjednici RH: Vlast ‘ne želi’ riješiti naš problem

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić uputio je otvoreno pismo Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice RH,

Prošlo je dvije godine od kako je Hrvatska demokratska zajednica preuzela vlast u Hrvatskoj obećavajući da će provesti reforme i da neće ponoviti greške bivših struktura.

Od svega najavljenog vidimo nema ništa i svjedoci smo potpunog raslojavanja Hrvatskog društva te potpunog demografskog sloma. I jedno i drugo su samo posljedica lijene, neodgovorne i nesposobne vlasti za provođenje ključnih reformi.

Katastrofalni pljenidbeni zakoni koji omogućavaju ovu društvenu katastrofu još uvijek ostaju nepromijenjeni, ignorirajući naše apele i očajne sudbine stotina tisuća hrvatskih građana.

Takvo stanje pogubno je za 330.000 blokiranih građana, ali je itekako dobro odvjetničkim i javnobilježničkim uredima i FINA-i kao državnoj agenciji koja plijeni imovinu hrvatskih građana kao da se radi o najgorim kriminalcima, a ne ljudima koji su bili i još uvijek žrtve pljačkaške pretvorbe i privatizacije.

Hrvatski građani su izloženi neviđenom teroru agencija za naplatu potraživanja koji više ne biraju sredstva na koji način i kako će ugnjetavati građane. Toliko to rade slobodno da će za koji dan početi mlatiti ljude po ulici, a tko ih kontrolira?

Nitko !

Hrvatska demokratska zajednica je poznata po tome da potpuno ignorira sve one koji ukazuju na probleme u društvu pa iz toga i proizilazi činjenica da skoro 80% građana ne podržava rad ove Vlade. Ne samo da ignoriraju udrugu Blokirani, oni ignoriraju čak i Vas, predsjednicu Republike Hrvatske.

Nakon održanog okruglog stola koji smo u suradnji s Vama, predsjednicom Republike Hrvatske “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran” donijeli smo sljedeće zaključke koje ste kao Predsjednica RH uputili Vladi;

Ovršni zakon

1. sve blokade računa građana voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka;

2. znatno smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove (do 5 tisuća kuna duga ima oko 100 tisuća građana);

3. propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka;

4. omogućiti rješavanje osobnih dugova građana kroz otvaranje i zaključivanje stečaja potrošača (za građane koji su u blokadi 5 ili više godina);

5. izuzeti cijeli iznos mirovina od ovrhe s obzirom na visinu prosječne mirovine korisnika koji su to pravo ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju;

6. propisati da se ovrha mora poduzeti prvenstveno od glavnog dužnika radi zaštite jamaca;

7. propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna;

8. zabraniti ovrhu nad nekretninom koja je pod teretom kredita u kojem se prema pravomoćnoj sudskoj presudi primjenjivala nezakonita kamata.

Činjenica je da smo dobili radnu skupinu za izradu potpuno novog Ovršnog zakona koja je sastavljena od cehovskih udruženja poput Hrvatske udruge banaka, Javnobilježničke komore. Odvjetničke komore, Hrvatske udruge javnih ovršitelja, a neovisnih stručnjaka niti u tragovima.

Prvi radni sastanak radne skupine je trebao biti održan 17.10.2017. godine u ministarstvu pravosuđa i samo dan prije zaprimili smo dopis da se isti otkazuje zbog obaveza ministra koje traju do dan danas jer novi sastanak nije sazvan i ne zna se kad će biti.

Inače, ministar Bošnjaković predviđa da bi s predstavljanje novog zakona trebalo biti krajem 2018. godine.

Poštovana Predsjednice RH, kako Vi mislite da 330 tisuća blokiranih preživi do kraja 2018. u Hrvatskoj? Kako da prežive njihova djeca? S čime da prežive kada banke mogu ovršiti cijelu plaću, i to je ministru Bošnjakoviću normalno?

Stanje u zemlji više nije izvanredno, kako ste rekli, nego je neizdrživo, i postoje samo dva izlaza za blokirane: Izvan zemlje, ili pod zemlju.

Netko mora preuzeti odgovornost i natjerati Vladu da hitno donese rješenje za sve blokirane i to takvo da se oni ODMAH odblokiraju.

To rješenje postoji, a postoje i ljudi koji znaju kako to riješiti, te napisati taj zakon.

Sjećate se Lex Agrokora? Vidite kako se zakon može brzo donijeti kad postoji politička volja.

A ovdje političke volje za spašavanje 330 tisuća ljudi i njihovih obitelji očito nema.

Poštovana Predsjednice RH,

Netko mora dići glas i progovoriti javno o ovom problemu koji uništava veliki dio naroda. Mi smo za to da se dugovi moraju vratiti, ali ovim ubijanjem, nikad se neće vratiti.

Rješenje postoji, samo ga postojeća vlast ne želi donijeti.

S poštovanjem,

Mario Strinavić

Glavni tajnik Udruge Blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari