Connect with us

BiH

BiH pravi crnu listu

Objavljeno

-

”BiH će pojačati kontrole na granicama, rekonstruirati kretanja sumnjivih osoba, pojačati mjere i sankcionirati sve koji služe ili su služili u stranim paravojnim formacijama”, potvrdio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković, prenosi bljesak.info

[ad id=”93788″]

Dodao je kako će, uz navedeno, vlasti poduzeti mjere zabranjivanja potencijalno opasnih web-sadržaja i stvoriti povjerenje građana da prijavljuju svako pozivanje na radikalno ponašanje, prenose Nezavisne novine.

Istina, na ovakve pojavne oblike terorizma koji koordinirano djeluju na više lokacija teško je djelovati ili ih sve predvidjeti.

”Ukazivali smo kako izbjeglički val ima različite dimenzije, humanitarnu, ekonomsku i sigurnosnu jer upravo ne znamo koji ljudi se kreću u njemu bez obzira na sve kontrole koje poduzimamo ili možemo poduzeti. Većina tih osoba nije registrirana ni u jednoj bazi podataka, pa tako ni Interpolovim, a što im omogućuje normalno kretanje. Trenutano se samo u Jordanu nalazi 1,5 milijuna izbjeglica koje čekaju svoju priliku za kretanje dalje. Tu je i činjenica da su u napadima u Iraku i Siriji nestale tiskare, kao i veliki broj originalnih putnih isprava ovih zemalja, a što nam, naravno, otežava ove provjere”, ističe Vuković.

U strateškim dokumentima temeljenim na analizama Ministarstva sigurnosti pokušalo se dati odgovore na pitanja u smjeru sprječavanja ovih pojava od kojih se ističu: obrazovanje, promjene kurikuluma u školama, posebno kod odgoja u osnovnim školama, međureligijski dijalog i jasno distanciranje od ovakvih pojavnih oblika, formiranje crnih lista za web-stranice podsticajnog ili opravdavajućeg karaktera, pojačana kontrole i uređaji za snimanje registracijskih oznaka na graničnim prijelazima, i naravno, sprečavanje korupcije u sigurnosnom sektoru.

“Očito su se neke od mjera već pokazale nužnim uzmemo li u obzir činjenicu da je osoba koja je počinila napad u Parizu registrirana u Opatovcu i došla preko Grčke u izbjegličkom valu te nije bila ni u jednoj bazi podataka, te da su Vijesti ummeta hvalile i opravdavale ovaj gnusni čin te da se pojedine osobe prelazile i našu granicu prije činjenja ovih dijela (ako se sjetimo Jašarevića) i sl”, navodi u resornom ministarstvu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari