Pratite nas

Vijesti

BiH prijete sankcije zbog zabrane uvoza iz Hrvatske?

Objavljeno

na

[dropcap]U[/dropcap]koliko BiH nastavi zabranjujivati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, mogla bi se suočiti sa sankcijama Bruxellesa, upozorio je jučer europski diplomat koji je želio ostati anoniman.Kako je istaknuo, Bruxelles smatra da ponašanje BiH predstavlja nedozvoljeni protekcionizam nekih velikih poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorivši da je “strpljenje EU pri kraju”, pišu Nezavisne novine.

Najvjerojatnija mjera, koju razmatraju, je uvođenje reciprociteta za bh. proizvode na europskom tržištu. Iako nije pojašnjeno o čemu se radi, vrlo izvjesno bi bilo skidanje sa liste povoljne trgovine sa EU nekih proizvoda koje BiH izvozi u EU.

Da je ove prijetnje potrebno shvatiti ozbiljno, pokazuje i članak na europskom portalu European Voice, bliskom bruxelleskojj administraciji, u kojem neimenovani europski diplomat tvrdi da mjere Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH “štete interesima potrošača u BiH, jer im onemogućavaju da kupuju jeftine proizvode”.

“Vlasti BiH kažnjavaju svoje građane zato što se bh. institucije nisu na vrijeme pripremile za ulazak Hrvatske u EU. Krivica je na strani BiH. Ovdje se štite vlasnici krupnih poljoprivrednih gazdinstava u BiH od kojih su neki ministri i političari”, navodi European Voice izjavu neimenovanog diplomate.

Ovaj portal, također, tvrdi da će tema trgovinskih odnosa između BiH i Hrvatske biti na dnevnom redu sastanka političkih lidera i institucija BiH sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom u listopadu u Brzxellesu.Peter Stano, Fileov glasnogovornik, je rekao da Europska komisija smatra da BiH treba da dozvoli uvoz svih proizvoda iz Hrvatske koji zadovoljavaju standarde koji važe u BiH.

“BiH ne bi trebala od Hrvatske tražiti više standarde od onih koje sama primjenjuje prema vlastitim potrošačima”, rekao je Stano.On je pojasnio da je tijekom pregovora Hrvatske sa EU dogovoreno da dio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji ne ispunjavaju standarde EU to moraju da učine do kraja 2015. godine, a da Hrvatska te proizvode može prodavati na domaćem tržištu, tržištima van EU, ali ne i izvoziti u ostale zemlje EU.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jučer nije želio komentirati ove najave, ali je u ranijoj izjavi medijima potvrdio da BiH neće odustati od zabrane za hrvatsku robu koja ne ispunjava europske standarde.Zahtjeve Europske komisije Šarović je nazvao nepravednim i štetnim po interese države BiH.

“Nije u redu da mi tražimo tri kvote, a oni 230. Ako popustimo, izgubiti ćemo desetine milijuna eura. Zašto da Hrvatska i EU preko slabašne BiH rješavaju svoje probleme”, rekao je Šarović. Dodao je da BiH ne može pristati da Hrvatska na godišnjem nivou u privremeni trgovinski sporazum unese kvote koje bi joj omogućile povlašteni izvoz u BiH.

Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističe da ne vjeruje u direktne sankcije EU prema BiH, jer bi, kako navodi, uvođenje restrikcija izvoza robe u BiH u EU bilo kršenje postojećih sporazuma.On je rekao da odgovornost bh. vlasti postoji za nespremnost izvoza proizvoda iz BiH u EU, ali da vlasti BiH nisu ništa pogrešno uradile time što, kako je naveo, koriste mogućnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da zaštite svoju privredu od uvoza iz EU.

“Što se tiče tvrdnji da vlasti BiH štite neke krupne proizvođače, ja bih samo rekao daj Bože da mi imamo tako krupne proizvođače. Nažalost, to nije tako. Ovo je samo pokušaj da zaštitimo naše interese, koji treba pozdraviti i podržati”, rekao je on.

nezavisne.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari