Pratite nas

BiH

BiH prijeti slom – izjednačit će se broj radnika i umirovljenika

Objavljeno

na

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, u BiH na jednog umirovljenika dolazi tek nešto više od jednog zaposlenog, točnije 1,13 zaposlenih, što državu stavlja na dno ljestvice među državama bivše Jugoslavije. Nažalost, dok broj zaposlenih opada, raste broj umirovljenika, i samo je pitanje dana kada će se ovi brojevi izjednačiti. Iz mjeseca u mjesec sve je veća prijetnja da će BiH doživjeti potpuni slom zbog ovakvih problema, piše Večernji List.

Usporedba s regijom

Happy pensioners in Skipton High StreetPrema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, krajem 2013. godine u toj je zemlji bilo zaposleno nešto manje od 690 tisuća osoba, dok se broj umirovljenika istodobno procjenjuje na oko 620 tisuća.

Kada se radi o regiji, nakon BiH slijedi Hrvatska, a najpovoljniji odnos ima Makedonija. Hrvatska je s omjerom po kojemu na jednog umirovljenika dolazi 1,23 zaposlenih odmah nakon BiH. Slijedi Slovenija u kojoj svakog umirovljenika “izdržava” 1,27 zaposlenih. U Srbiji taj broj iznosi 1,46, a najbolje stoji Makedonija gdje je to 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika. “Omjer je loš, a od početka gospodarske krize bilježimo drastično pogoršanje”, kazao je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda MIO Republike Srpske. On je iznio podatak po kojemu je na početku sadašnje krize omjer umirovljenika i zaposlenih bio 1:1,5, da bi krajem 2013. pao na 1:1,13, a već u veljači je bio 1:1,12. Iz mirovinskih zavoda upozoravaju kako je poseban problem to što veliki broj tvrtki svojim radnicima doprinose isplaćuje po najnižoj osnovici što značajno utječe na punjenje mirovinskih fondova. Oni u BiH nikada nisu transformirani iz sustava međugeneracijske solidarnosti pa isplata mirovina svakog mjeseca ovisi isključivo o stupnju naplate.

Kolike su mirovine

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne mirovine u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže. Prema podacima zavoda MIO Makedonije, prosječna mirovina iznosi oko 144 eura. Prema zavodu za statistiku Makedonije, prosječna plaća iznosila je 342 eura. U BiH prosječna mirovina iznosi 367,60 KM, odnosno 188 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u npr. u svibnju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Slično je i s drugim mjesecima. Umirovljenici u BiH troše mjesečno 75 posto na pristojbe. Nakon BiH slijedi Srbija, gdje je, prema podacima republičkog fonda MIO Srbije, prosječna mirovina 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije priopćio je kako je prosječna plaća u Srbiji iznosila 367 eura.

Za razliku od Balkana, većina građana u Europi živi u blagostanju, kako radnici, tako i umirovljenici. Tako, primjerice, prosječna plaća u Švedskoj iznosi 2281 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1350 eura. Isto tako, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 2234 eura, a prosječna mirovina oko 1200 eura.

Marko Karačić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović: Ukoliko se ne reagira odlučno na provokacija iz Republike Srpske u BiH je svašta moguće

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako su mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini opasno ugroženi stalnim provokacijama koje dolaze iz Republike Srpske te je najavio kako će stoga Federacija BiH poduzeti sve potrebne mjere kako bi na to odgovorila, uključujući tu uspostavu pričuvnog sastava policijskih snaga i to dvostruko većeg nego što ga planiraju uvesti u drugom entitetu

“Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagiramo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je u srijedu objavio portal Klix.

Izetbegović je konstatirao kako posebice Bošnjaci tu nemaju puno izbora jer nakon svega kroz što su prošli u ratu od 1992. do 1995. godine ne smiju dopustiti da im se ponove neke stvari.

“Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje”, kazao je lider najveće bošnjačke stranke u BiH koji je ujedno predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH.

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati. Ocijenio je kako vlasti u RS-u predvođene Miloradom Dodikom stalnim provokacijama poput relativiziranja presude Radovanu Karadžiću, crtanja novih karata i separatističkim prijetnjama zapravo žele iskušati reagiranje i međunarodne zajednice ali i “domoljuba u BiH”.

Bude li odgovor na te provokacije slab, svašta je moguće, upozorio je Izetbegović.

Komentirajući odugovlačenje s uspostavom vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine Izetbegović je ustvrdio kako će to ipak uskoro biti riješeno te da će novo Vijeće ministara BiH kao i vlada Federacije BiH biti uspostavljeni u svibnju.

Ustvrdio je i kako SDA neće odustati od toga da “u paketu” bude aktiviran i godišnji nacionalni plan reformi (ANP) bitan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) čemu se odlučno protivi Dodik ali i sve političke stranke koje dolaze iz RS.

“Detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija godišnjeg nacionalnog plana”, bio je izričit Izetbegović.

Na pitanje o odnosu kojega sada ima prema gradnji Pelješkog mosta Izetbegović je odgovorio kako nitko u BiH nije ni želio zaustaviti taj projekt jer je on i europski i jer znači povezivanje teritorija a dodao je kako BiH samo želi zaštititi svoja prava, prije svega ratificiranjem sporazuma o granici s Hrvatskom kojega su svojedobno potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

“Hrvatska je to dužna napraviti. To je određeno specijalnim odlukama UN-a. Nama mora biti omogućen nesmetan prolazak velikih brodova. U Predsjedništvu BiH se radi da se postigne konsenzus o tom pitanju”, kazao je Izetbegović. Konstatirao je kako Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH iako “ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH”, ponekad se ponaša paternalistički, a nekad ignorira interese BiH dok s druge strane podržava NATO i EU put BiH.

“U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg”, bio je Izetbegovićev zaključni komentar odnosa Hrvatske i BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari