Pratite nas

BiH

BiH prijeti slom – izjednačit će se broj radnika i umirovljenika

Objavljeno

na

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, u BiH na jednog umirovljenika dolazi tek nešto više od jednog zaposlenog, točnije 1,13 zaposlenih, što državu stavlja na dno ljestvice među državama bivše Jugoslavije. Nažalost, dok broj zaposlenih opada, raste broj umirovljenika, i samo je pitanje dana kada će se ovi brojevi izjednačiti. Iz mjeseca u mjesec sve je veća prijetnja da će BiH doživjeti potpuni slom zbog ovakvih problema, piše Večernji List.

Usporedba s regijom

Happy pensioners in Skipton High StreetPrema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, krajem 2013. godine u toj je zemlji bilo zaposleno nešto manje od 690 tisuća osoba, dok se broj umirovljenika istodobno procjenjuje na oko 620 tisuća.

Kada se radi o regiji, nakon BiH slijedi Hrvatska, a najpovoljniji odnos ima Makedonija. Hrvatska je s omjerom po kojemu na jednog umirovljenika dolazi 1,23 zaposlenih odmah nakon BiH. Slijedi Slovenija u kojoj svakog umirovljenika “izdržava” 1,27 zaposlenih. U Srbiji taj broj iznosi 1,46, a najbolje stoji Makedonija gdje je to 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika. “Omjer je loš, a od početka gospodarske krize bilježimo drastično pogoršanje”, kazao je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda MIO Republike Srpske. On je iznio podatak po kojemu je na početku sadašnje krize omjer umirovljenika i zaposlenih bio 1:1,5, da bi krajem 2013. pao na 1:1,13, a već u veljači je bio 1:1,12. Iz mirovinskih zavoda upozoravaju kako je poseban problem to što veliki broj tvrtki svojim radnicima doprinose isplaćuje po najnižoj osnovici što značajno utječe na punjenje mirovinskih fondova. Oni u BiH nikada nisu transformirani iz sustava međugeneracijske solidarnosti pa isplata mirovina svakog mjeseca ovisi isključivo o stupnju naplate.

Kolike su mirovine

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne mirovine u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže. Prema podacima zavoda MIO Makedonije, prosječna mirovina iznosi oko 144 eura. Prema zavodu za statistiku Makedonije, prosječna plaća iznosila je 342 eura. U BiH prosječna mirovina iznosi 367,60 KM, odnosno 188 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u npr. u svibnju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Slično je i s drugim mjesecima. Umirovljenici u BiH troše mjesečno 75 posto na pristojbe. Nakon BiH slijedi Srbija, gdje je, prema podacima republičkog fonda MIO Srbije, prosječna mirovina 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije priopćio je kako je prosječna plaća u Srbiji iznosila 367 eura.

Za razliku od Balkana, većina građana u Europi živi u blagostanju, kako radnici, tako i umirovljenici. Tako, primjerice, prosječna plaća u Švedskoj iznosi 2281 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1350 eura. Isto tako, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 2234 eura, a prosječna mirovina oko 1200 eura.

Marko Karačić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HSPF: Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva

Objavljeno

na

Objavio

Povodom inauguracije članova Predsjedništva BiH, Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) još jednom podsjeća javnost da je po treći put grubo pregažena izborna volja hrvatskog naroda. Samim time, prekršeno je i natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti, kao i načelo ravnopravnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja koja proizlaze iz istoga.

Politički poredak u BiH ne može se i neće stabilizirati bez uvažavanja izborne volje sva tri  konstitutivna naroda. Gaženje izborne volje jednog konstitutivnog naroda ujedno je gaženje temelja BiH. Iz tog razloga jasno poručujemo da Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva, jer ga Hrvati nisu ni birali.

Umjesto da zajedničke napore u naredne četiri godine usmjerimo na rješavanje socijalnih, ekonomskih, pravosudnih i brojnih drugih nagomilanih problema, prisiljeni smo vrtjeti se u krug i ponovno polemizirati o daytonskim načelima i pravima koja su već dogovorena i zagarantirana.

U ovakvom ambijentu nije realno očekivati konačan završetak međunacionalnih sukoba i izgradnju stabilnog političkog sustava. Stoga i ovim putem apeliramo na nastavak suprotstavljanja političkom nasilju nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, uz poruku da je krajnje vrijeme da se Hrvatima vrate kolektivna prava koja su dogovorena i zajamčena, ali su im prisilno oduzeta. To je jedini put ka stabilnosti i održivosti Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću HSPF-a

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja hrvatske krvi Stjepana Tomaševića

Objavljeno

na

Objavio

Prigodnim programom po prvi put jučer je obilježena 557.obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Podsjetimo da je na jučerašnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), a Bosna od Pape priznata, prenosi jajce-online.com

Na žalost samo godinu dana, nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. osvajaču, što je ubrzalo samo njegovu odluku da jačim snagama navali na Bosnu i padom Jajca i Bosna je tako šaptom pala.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Do sadašnji pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, a Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, i danas je zapušten.

Krunidbena i oprosna Crkva sv. Marije također je jedan od 28. zaštićenih nacionalni spomenik BiH u Jajcu, ali ove za razliku od prethodnih godina, jajčani su prigodnim programom obilježiti 557.godišnjicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u 15 h prigodnim okupljanjem ispred Crkve sv. Marije, gdje je sve nazočne satom povijesti i burne prošlosti upoznao ravnatelj Agencije, Anto Brtan, zatim je Vrhbosanski nadbiskup i Mitropolit, kardinal Vinko Puljić blagoslovio otvoreni prostor i sve nazočne, te grobove ispred oltara crkve.

Potom je u lijepo ispunjenoj novoj Župnoj crkvi BDM, uz koncelebraciju više svećenika služio svetu misu i sasvim prigodno propovijedao.

Od 18 h na Središnjem spomen obilježju u centru grada, kao i Vukovarskoj ulici, a u organizaciji Udruge 13. Rujan organizirano je paljenje svijeća i odavanje dužne počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u spomen na 27. godišnjicu pada, grada heroja Vukovara, u koji noćas kreću mnogobrojni jajčani.

Program je završio izvođenjem prikladne kazališne predstave Kraljica Bosne u Doma kulture u Jajcu.

 

18. Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari