BiH stagnira zbog srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma

  0

  Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier ocijenio je u ponedjeljak kako Bosna i Hercegovina zbog srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma stagnira na europskom dnu zauzevši se pri tome za jačanje federalizma u toj zemlji čime bi se popravila i pozicija Hrvata.

  [dropcap]P[/dropcap]rema priopćenju koje je dostavljeno i medijima u BiH, hrvatski zastupnik Stier sudjelovao je u raspravi o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (APET) u Bruxellesu navodeći razloge za stagniranje te zemlje.

  [quote]”Razlog tome nisu niti Hrvati, niti Bošnjaci, niti Srbi, niti svi građani BiH. Razlog tomu su s jedne strane separatističke snage, s druge one centralističke”, naglasio je Stier.[/quote]

  Stier je podržao izvjestiteljicu Doris Pack koja je amandmanom 19 naglasila važnost da se nastavi graditi europski put BiH na principima federalizma i legitimne reprezentacije.

  “Upravo je federalizam ključ za europski put BiH. Kada sam to naglasio u svojim javnim istupima, napadnut sam s obje strane – i separatističke, i one unitarističke”, rekao je Stier.

  Pri tome je kolege iz APET-a upoznao da je zbog svoga zauzimanja napadnut preko medija Republike Srpske, ali i preko dijela bošnjačkih medija koji se nisu bavili europskim putem BiH.

  U svome obraćanju Stier je naglasio važnost koordinirane zajedničke politike EU prema BiH. Dio bošnjačkih medija naveo je kako Stier zaziva novu podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio, dok su mediji iz Republike Srpske njegove prijedloge ocijenili protudaytonskim.

   Hina

  facebook komentari