BiH traži međunarodnu pomoć u gašenju požara kod Jablanice

0

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, po zahtjevu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, održao je večeras telefonsku sjednicu na kojoj je donesena jednoglasna odluka da se zatraži međunarodna pomoć za slanje kanadera za pomoć u gašenju požara na planini Prenj kod Jablanice.

Međunarodna pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra Europske unije u Bruxellesu, a najvjerovatnije da će biti upućena iz Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

[dropcap]I[/dropcap]nače Posade 2. helikopterskog eskadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga (OS) BiH helikopterom Mi-8 MTV gasili požar u općini Jablanica od 3. kolovoza, priopćeno je iz Ministarstva obbrane (MO) BiH.

Na zahtjev Operativnog komunikacijskog centra 112 Ministarstva sigurnosti BiH, a po odobrenju Predsjedništva BiH, MO i OS BiH su od subote, 3. kolovoza, angažirali helikopter OS BiH na pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

Do danas su izvršena četiri helikopterska leta, pri čemu su piloti OS BiH više od deset sati gasili požarom zahvaćeno područje u općini Jablanica. U subotu je izvršen jedan let helikopterom pri čemu je tokom 2,7 sati leta u 12 naleta izbačeno 31.200 litara vode, u nedjelju su izvršena dva leta prilikom čega su tokom 5,5 sati letenja izbačena 24 vedra vode sa 62.400 litara vode.

Jučer  je  također bio angažiran helikopter OS BiH koji je 2,5 sata gasio požar u Jablanici.
helikopter pozar gasenje
“Oružane snage BiH spremno odgovaraju zahtjevima civilnih struktura u BiH s kojima ostvaruju izuzetno dobru suradnju, doprinoseći stavljanju pod kontrolu vatrene stihije na području općine Jablanica”, navodi se u priopćenju. Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić ističe kako su piloti OS BiH, unatoč teškim uvjetima i temperaturi na kojoj rade iznad požarišta, izuzetno požrtvovani i posvećeni gašenju požara, te da će sukladno propisanim procedurama o angažmanu OS BiH tokom prirodnih i drugih nesreća, OS BiH i dalje pomagati civilnim organima vlasti u gašenju požara na područjima zahvaćenim vatrom u BiH.

Fena/DnevniAvaz

facebook komentari