Pratite nas

BiH treba preustrojiti kako bi bili zadovoljni svi konstitutivni narodi i manjine

Objavljeno

na

U Zagrebu je održana međunarodna konferencija Hrvatska u Europskoj uniji godinu posije – Mir i socijalna pravda u Europi stoljeće poslije u organizaciji Hrvatske paneuropske unije i suorganizaciji Međunarodne paneuropske unije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

pu-plenkovic-picula-595x340Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja kao i predstavnici europskih institucija, a među njima i zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Tonino Picula te bivša zastupnica Doris Pack.

Među mnogim izaslanstvima bilo je i izaslanstvo Paneuropske unije Bosne i Hercegovine prevođeno predsjednikom Vanjom Gavranom koji je bio jedan od govornika na konferenciji. U svom izlaganju Gavran je kazao je vidna blokada ili bolje reći zastoj Bosne i Hercegovine na putu euro-atlantskih integracija.

„Nažalost više godina vidan za zastoj zbog kojeg trpe svi građani Bosne i Hercegovine. Vlasti u našoj zemlji deklarativno jesu za ove integracije, ali jako malo radi na njima. Moram sa žaljenjem kazati kako je u Bosni i Hercegovini malo proeuropskih snaga, posebno među onima koji donose važne odluke. Problem je i dalje u nacionalističkoj retorici koja dolazi i s lijeva i desna. Na sceni su separatističke i unitarističke ideje koje ne mogu donijeti ništa dobroga Bosni i Hercegovini i nažalost ništa se bitno neće promijeniti ni nakon listopadskih izbora. Svi paneuropljani i istinski prijatelji Bosne i Hercegovine morat će se u idućem razdoblju jače angažirati na promijeni svijesti onih koji odlučuju o Bosni i Hercegovini, jer u suprotnom euro-integracije će za Bosnu i Hercegovinu biti izgubljene“, kazao je između ostalog Gavran.

I mnogi drugi govornici u svojim su se izlaganjima osvrnuli na Bosnu i Hercegovinu kao iznimno važnu zemlju za cijelu Europu. Svi su se složili da Europa ne može biti Europa bez integracije svih zemalja jugo-istočne Europe.

Plod ove konferencije je i usvojena deklaracija koje će biti poslana predstavnicima europskih institucija. Jedan od paragrafa deklaracije odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu i u njemu se traži preustroj Bosne i Hercegovine kako bi u njoj bili zadovoljni svi konstitutivni narodi i manjine, a što je temelje trajnog mira./HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević: Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom.

S tugom i bolom prisjećamo se 18.11.1991. godine, žrtava Vukovara i Škabrnje, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Naša je zadaća čuvati istinu o obrambenom, Domovinskom ratu i našim hrvatskim braniteljima! Čuvajmo sjećanja, ali budimo okrenuti budućnosti i stvaranju boljeg života za sve nas!

Upravo zbog Škabrnje i Vukovara, trebamo graditi sigurno okružje kako se ti tragični događaji hrvatske povijesti više nikada ne bi ponovili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari