Connect with us

BiH treba preustrojiti kako bi bili zadovoljni svi konstitutivni narodi i manjine

Published

on

U Zagrebu je održana međunarodna konferencija Hrvatska u Europskoj uniji godinu posije – Mir i socijalna pravda u Europi stoljeće poslije u organizaciji Hrvatske paneuropske unije i suorganizaciji Međunarodne paneuropske unije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

pu-plenkovic-picula-595x340Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja kao i predstavnici europskih institucija, a među njima i zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Tonino Picula te bivša zastupnica Doris Pack.

Među mnogim izaslanstvima bilo je i izaslanstvo Paneuropske unije Bosne i Hercegovine prevođeno predsjednikom Vanjom Gavranom koji je bio jedan od govornika na konferenciji. U svom izlaganju Gavran je kazao je vidna blokada ili bolje reći zastoj Bosne i Hercegovine na putu euro-atlantskih integracija.

„Nažalost više godina vidan za zastoj zbog kojeg trpe svi građani Bosne i Hercegovine. Vlasti u našoj zemlji deklarativno jesu za ove integracije, ali jako malo radi na njima. Moram sa žaljenjem kazati kako je u Bosni i Hercegovini malo proeuropskih snaga, posebno među onima koji donose važne odluke. Problem je i dalje u nacionalističkoj retorici koja dolazi i s lijeva i desna. Na sceni su separatističke i unitarističke ideje koje ne mogu donijeti ništa dobroga Bosni i Hercegovini i nažalost ništa se bitno neće promijeniti ni nakon listopadskih izbora. Svi paneuropljani i istinski prijatelji Bosne i Hercegovine morat će se u idućem razdoblju jače angažirati na promijeni svijesti onih koji odlučuju o Bosni i Hercegovini, jer u suprotnom euro-integracije će za Bosnu i Hercegovinu biti izgubljene“, kazao je između ostalog Gavran.

I mnogi drugi govornici u svojim su se izlaganjima osvrnuli na Bosnu i Hercegovinu kao iznimno važnu zemlju za cijelu Europu. Svi su se složili da Europa ne može biti Europa bez integracije svih zemalja jugo-istočne Europe.

Plod ove konferencije je i usvojena deklaracija koje će biti poslana predstavnicima europskih institucija. Jedan od paragrafa deklaracije odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu i u njemu se traži preustroj Bosne i Hercegovine kako bi u njoj bili zadovoljni svi konstitutivni narodi i manjine, a što je temelje trajnog mira./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari