Connect with us

BiH

BiH u plamenu. Strani i domaći političari požar gase benzinom

Published

on

Cilj je “bosansko proljeće” prenijeti na hrvatska i srpska područja, a nakon sukoba uspostaviti bošnjačku državu.

Sve izgleda u BiH kao prije početka “onoga” rata u bivšoj državi. Netko je i ovoga puta uzviknuo “nitko ne smije da vas bije” i počelo je “događanje naroda”. Pred razoružanim specijalcima huligani ruše, pale, premlaćuju. Tuku specijalce. Oni imaju naredbu; ne smijete uzvraćati. A onda navečer “piromanima” u televizijskim analizama tepaju kako su oni prosvjednici s opravdanim zahtjevima. Od političara do neovisnih analitičara nitko ne smije ili ne želi stvari nazvati pravim imenom i prezimenom.

[dropcap]S[/dropcap]vi se dodvoravaju opasnim momcima. Vandali su legalizirali nasilje. Svi ih se boje. Istinski prosvjednici postali su samo njihovi otužni statistikoji za potrebe snimanja drže otrcane socijalističke parole. U rušilačkom pohodu njihovi mlađi kolege gotovo su zapalili državu. Domaći političari, a i stranci požar gase benzinom. Početni radnički zahtjevi koji su pokrenuli val nezadovoljstva više su nego opravdani. BiH je opljačkana, obespravljena, vlast je korumpirana. Narod je na granici bijede. Velik je jaz između malobrojnih bogatih i siromašne većine. Političari su nesposobni, većinu treba smijeniti. Neke zatvoriti. Ali to ne smije raditi ulica. Isti ti koji sada prosvjedima traže uređenu državu prijetnjama su natjerali “neovisno” tužiteljstvo i sudstvo da iz zatvora oslobode pritvorene huligane. Je li to poruka kakvu bi državu oni gradili? Iza tih golobradih momaka, koji su najbrojniji i najagresivniji dio radničkih prosvjeda, stoji netko moćan. Svi se pitaju tko je “bosanski Kličko”? Koja je to nevidljiva ruka koja dirigira događanjem naroda. Iako sve izgleda anarhično, rukopis je u svim gradovima isti. Zapaljene su sve županijske vlade u bošnjačkom dijelu, a tek su za kraj ostavili obračun s vlastima Federacije. Kako to kada je izvor svih problema baš Federacija?!
eskalacija--u-bih-prosvjednici

U njoj nema legitimnih hrvatskih predstavnika. Županije su posljednja branasamobitnosti Hrvata i upravo ih se nastoji ugasiti po receptu kako je to zacrtao dio međunarodne zajednice. Nasuprot tome dolazi inicijativa Europskog parlamenta koja traži zaustavljanje bošnjačkog centralizma i srpskog separatizma i izjednačavanje položaja Hrvata s druga dva naroda. Velikobošnjačka politika traži BiH ili barem Federaciju za sebe. Svoju brojčanu nadmoć žele ozakoniti Ustavom. Tada bi Hrvate legalno izbacili iz vlasti. Do sada ih se na razne načine obespravljivalo. No, nikako ih se riješiti. Sada je prilika da pod krinkom socijalnog nezadovoljstva prenesu prosvjede i izazovu nerede u hrvatskim područjima. Zato su zapalili zgradu županijske Vlade u Mostaru. Plan je bio isprovocirati međunacionalni sukob. Jer, to je jedina mješovita sredina u kojoj su organizirani “prosvjedi”.

A i bilo je ljeto. Možda “proljeće” uspije ove zime. Bolji je povod. Socijalni! Uistinu je BiH već odavno dotaknula dno. Nesposobni političari rezultat su kompliciranog političkog sustava. U kojemu bi i svi najsposobniji svjetski diplomati postali nemoćni. To svi znaju. I čemu eksperimenti. Nisu rješenje ni prijevremeni izbori. Opet će brzo postati sve isto.

BiH treba hitno preurediti u modernu državu. S riješenim nacionalnim i građanskim pitanjem. Funkcionalnu, a ne kao sada skupu i kompliciranu. S čak 14 vlada. Ne mogu promjene napraviti domaći političari. Poručio je to i hrvatski premijer Zoran Milanović u Mostaru. Najavio je da će biti dobri duh BiH koji će u Bruxellesu inicirati otvaranje europske perspektive BiH bez uvjeta koje je postavio EU. Poruke šalje i Beograd. Okupio je posvađane srpske političare iz BiH i traži njihovo zajedništvo kako bi očuvali njihov, srpski entitet.Susjedi su zabrinuti. BiH je postala opasnost i za sebe i za regiju. Stoga se sada kao prioritet zajedno s EU-om nameće ulazak pod sigurnosni NATO kišobran. I održavanje Daytona 2. Očekivati je udruženu akciju SAD-a i EU. Ili je možda nevidljivim organizatorima u interesu da se socijalnim buntom izazovu (oružani) sukobi, pa će iz takvog ambijenta “spaljene zemlje” Amerikanci, Rusi i Europljani lakše na njoj stvoriti novi održivi mir. Možda im nakon Iraka, Sirije, Ukrajine… konačno uspije.

JozoPavković/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari