Connect with us

Pregled

BiH ustupa Hrvatskoj procesuiranje generala HVO Zlatana Mije Jelića

Objavljeno

-

Foto: Petar Belina

Bosna i Hercegovina prepustit će Hrvatskoj procesuiranje umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatana Mije Jelića, koji je u susjednoj zemlji optužen za “ratne zločine”, objavila je u četvrtak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore ovaj portal, specijaliziran za praćenje sudskih procesa, objavio je kako je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH da se Jeliću sudi u Hrvatskoj jer on tamo živi, a pravosuđu u BiH nedostupan je otkako je 2016. protiv njega podignuta i potvrđena optužnica.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno je u sudskoj odluci donesenoj na temelju prijedloga državnog tužiteljstva podnesenog još u listopadu 2019.

Postojeći međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izručenju optuženih za kaznena djela predviđa iznimku u slučaju osoba optuženih za ratne zločine pa one često koriste institut dvojnog državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje. U takvim je slučajevima jedina mogućnost da država u kojoj je podignuta optužnica predmet ustupi drugoj državi u kojoj se optuženik skriva.

Zlatan Mijo Jelić: Istina o političkim nepravdama i stradanju Hrvata u BiH

Zlatan Mijo Jelić u BiH je optužen za “ratne zločine” protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

Tereti ga se da je kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protuvpravno lišenje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i u živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994.

Kako navodi Sud BiH, potkraj siječnja ove godine u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, odnosno odredbom Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima kao i s Europskom konvencijom o prijenosu postupka u kaznenim stvarima, upućena je zamolnica za preuzimanje kaznenog progona nadležnom tijelu Republike Hrvatske.

“Republika Hrvatska nema kazneno djelo zločini protiv čovječnosti tako da ona optužnice vraća u fazu istrage, pa iz tog razloga procedura ustupanja traje duže i nemamo još uvijek povratnu informaciju”, pojasnili su iz Suda BiH kako prenosi BIRN.

Jelić je još 2017. kazao kako je spreman suočiti se sa suđenjem u Hrvatskoj ustvrdivši kako nije počinio nikakve zločine.

“Ako optužnica bude potvrđena spreman sam se pojaviti pred hrvatskim pravosuđem, bez obzira što mi se optužnicom niti jedan zločin osobno ne stavlja na teret”, kazao je Jelić gostujući u emisiji “Otvoreno” HTV-a. (Hina)

Mijo Jelić: U BiH se Hrvatima sudi po jednom, a Muslimanima po drugom zakonu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari