Connect with us

BiH

BiH: Vlasti ŽZH-a prve ukidaju zabrane za gledatelje, uskoro cijepljenje

Objavljeno

on

Foto: arhiva

Županija zapadnohercegovačka (ŽZH), sa sjedištem u Širokom Brijegu, prva je u BiH odlučila vratiti gledatelje na sportska natjecanja u sklopu popuštanja mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, te će po svemu sudeći omogućiti i prva cijepljenja u entitetu Federaciji BiH.

Kako je priopćeno nakon sjednice Stožera Civilne zaštite ŽZH-a, omogućava se nazočnost gledatelja na sportskim natjecanjima na otvorenome i to tako što će moći biti popunjeno svako drugo sjedeće mjesto. Istodobno, u zatvorenome prostoru, u dvoranama, gledatelji će moći biti na svakom trećem mjestu za sjedenje, uz obvezno nošenje maski. Pritom se zabranjuje nazočnost gostujućih gledatelja.

Za provedbu ovih mjera na sportskim borilištima bit će nadležni sportski klubovi ili organizatori natjecanja. Županija zapadnohercegovačka također je, uz odluke koje se tiču sportskih natjecanja, dopustila i organiziranje skupova do najviše 100 osoba.

Ova će županija, s obzirom na probleme s nabavom cjepiva u BiH te kompliciranih procedura u koje su se zapetljale državne i entitetske vlasti, vrlo izvjesno biti prva koje će omogućiti komercijalna cijepljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a Andrea Jurić izjavila je da će županija uskoro dobiti prve doze ruskoga cjepiva Sputnik V, koje je nabavila na komercijalnoj osnovi. Jedino su do toga cjepiva još uspjele stići vlasti Republike Srpske, dok entitet Federacija BiH pokušava dobiti cjepiva zapadnih proizvođača. Do sada se za komercijalno cijepljenje u ŽZH-u prijavilo više od 1200 osoba.

Zbog složenih procedura, kompliciranoga ustroja države BiH i entiteta, ali i problema s nabavkom cjepiva kroz sustav Covaxa, županija sa sjedištem u Širokom Brijegu odlučila ga je sama nabaviti.

“Pozivam ljude da se cijepe, iako je to komercijalno cjepivo. Svi ovi mehanizmi, putem Covaxa i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas cijepe”, rekla je ravnateljica Jurić. Pojasnila je kako će kretanje ljudi u EU i drugim zemljama ubuduće doslovno ovisiti o tome je li se osoba cijepila ili ne.

Epidemiološka situacija u BiH i dalje je razmjerno povoljna. U utorak su potvrđena 262 nova slučaja zaraze, a na dnevnoj razini umrlo je 13 zaraženih osoba. (Hina)

Ministar Beroš: Ovo što se događa oko koronavirusa u BiH jedino može znanost objasniti

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari