Pratite nas

BiH

Bihać: Migranti počinili niz kaznenih djela

Objavljeno

na

Na području Bihaća od 6. do 10. rujna počinjeno je najmanje osam kaznenih djela u kojima su sudjelovali migranti, četvorica su ih privedena, od kojih su dvojica prebačena u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, priopćeno je danas iz MUP-a Unsko-sanskog kantona/županije.

U četvrtak, 6. rujna, policijskoj stanici obratilo se lice čiji su inicijali DŽ.O, koji je prijavio krađu bicikla, dok se u petak, 7. rujna, policijskoj stanici obratio F.I, koji je prijavio da mu je otuđena ručna torbica s osobnim dokumentima, 600 KM i mobilnim telefonom.

Istog dana policijskoj stanici V.V. je prijavila provalu u trgovačku radnju u kojoj su oštećeni fiskalna blagajna, drveni sto i radio uređaj, a garderoba ispreturana, čime je počinjeno kazneno djelo teška krađa u pokušaju.

U subotu, 8. rujna, osoba čiji su inicijali M.N. policiji je prijavilo krađu bicikla, a istog dana V.E. je prijavila da joj je u ugostiteljskom objektu otuđen mobilni telefon.

Takođe u subotu, 8. rujna, M.M. se obratila policiji da joj je otuđena ručna torbica u kojoj su se nalazili mobilni telefon, dokumenti, ključevi putničkog motornog vozila i 70 KM.

U nedjelju, 9. rujna, osoba H.K. prijavila je da je zatekao migranta u svom putničkom motornom vozilu te da mu je razbijeno bočno vjetrobransko staklo. Tijekom očevida policijski službenici zatekli su još jedno vozilo, vlasništvo DŽ.DŽ, sa razbijenim vjetrobranskim staklom.

Tokom jučerašnjeg dana lice S.Z. prijavilo je policiji da su mu iz putničkog motornog vozila otuđeni mobilni telefon, osobni dokumenti, novac i dvije šteke cigareta.

Poduzimajući niz operativno taktičkih mjera i radnji policija u Bihaću došla je do saznanja da su krivična djela počinili migranti, a riječ je o osobama koja nisu posjedovala potvrde o iskazanoj namjeri za dobijanje azila u BiH.

Prema podacima koja su dala ta lica, riječ je o Z.A.M /19/ iz Libije, koji je počinio četiri kaznena djela, a po jedno kazneno djelo počinili su njegovi sunarodnici B.H /18/, H.B. /22/ i A.Z /29/.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentiranju kaznenih djela koja su navedene osobe počinile, a o svemu je obaviještena Služba za poslove sa strancima BiH od koje je zatraženo da se sva četiri osobe izmjeste u imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, ali su zbog malih smještajnih kapaciteta izmješteni samo Z.A.M i A.Z.

 

Robert Valdec: Iza migranata stoje moćne institucije s golemom financijskom logistikom

 

 

Robert Valdec iz Bihaća: Migranti su pokupovali sve mačete i noževe

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, koja je u srijedu započela u Mostaru, kako se Hrvati u toj zemlji još uvijek osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

Kako je u srijedu izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je rekao kako se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

„Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima ‘odgorila’ ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Vrhbosanski nadbiskup.

On je izrazio očekivanje da će se na dvodnevnom zasjedanju pokazati veće razumijevanje i solidarnost te glasnije stajalište o ‘opstanku i ostanku, kao i upornoj borbi za ljudska prava, čovjekovo dostojanstvo i jednakopravnost na ovim prostorima’.

Na posljednjim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka izabran je Željko Komšić.

Veliki broj hrvatskih političkih stranaka, predstavnici Katoličke Crkve i drugih institucija reagirali su na rezultate izbore smatrajući ih nepravednim za Hrvate te su zatražili izmjene Izbornog zakona BiH koji bi omogućile izbor legitimnih političkih predstavnika u tijelima vlasti koje su rezervirane za nacionalno predstavljanje.

Biskupi su na dvodnevnom zasjedanju u Mostaru razmatrali zaključke o zaštiti maloljetnika koji je prošlog mjeseca održan u Vatikanu.

Kardinal Puljić nazvao je ovaj problem velikim iskušenjem za Katoličku Crkvu i pozvao na zajedničko djelovanje protiv njega.

(Hina)

 

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Uhićen bivši pripadnik Vojske Republike Srpske osumnjičen za ratne zločine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini uhitili su u srijedu bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske kojega se sumnjiči za ratne zločine počinjene u zapadnom dijelu BiH nad bošnjačkim civilima na početku rata 1992. godine.

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, po njihovu nalogu na području Banje Luke uhićen je Duško Suvara.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti ga se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH na području općine Glamoč, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je na početku 1992. naoružan i uz prijetnje nasilno odvodio žrtve te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti. Suvaru se tereti i za mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Nakon uhićenja osumnjičeni će biti predan u nadležnost državnom odvjetniku, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o određivanju pritvora.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari