Bijedan pokušaj diskreditiranja iseljeništva, Crkve, Hrvatske i Kolinde

11

Potez nalik KOS-ovoj propagandi, kada su zbog uvođenja hrvatskih nacionalnih simbola, Miloševićevi agenti Hrvatsku proglašavali slijednicom ustaškog režima

Jutarnji list je ovih dana iznova pokušao problematizirati hrvatsko iseljeništvo, katoličku Crkvu ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, piše hrsvijet.hr. 

Tijekom posjete hrvatskoj  župi Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku, predsjednica se naime  susrela s predstavnicima hrvatskog iseljeništva  koji su je iznimno toplo dočekali.

Prigodom posjeta predsjednica se fotografirala sa  svećenicima, časnim sestrama i vjernicima ispred kamina u župnim prostorijama na kome se  nalazi  hrvatska zastava s grbom bez krune, s  početnim bijelim poljem. Jutarnji list i dio projugoslavenskih medija u Hrvatskoj takvo što odmah je problematizirao, navodeći da se zastava s takvim grbom navodno koristila u NDH.

Da je riječ o klasičnom primjeru pokušaja diskreditiranja, nalik na KOS-ovu propagandu devedesetih, kada su zbog uvođenja hrvatskih nacionalnih simbola i kune kao platežnog sredstva, Miloševićevi agenti novoproglašenu Republiku Hrvatsku proglašavali  slijednicom ustaškog režima, pokazuje nekoliko primjera.

Prvi je krov crkve sv. Marka u Zagrebu, na kome je istaknut isti onakav grb kakav se vidi na fotografiji u hrvatskoj  župi Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku, što još nitko od projugoslavenskih piskarala u današnjoj Hrvatskoj nije problematizirao. No, ne znači i da neće!

crkva SV-MARKO

Spomenuta novinarska piskarala, od kojih se neki spominju i kao mogući suradnici nekadašnjeg KOS-a JNA, pri tome zaboravljaju da je ista takva zastava početkom devedesetih bila službena zastava u RH sve do donošenja današnjeg zakona o zastavi i grbu RH. Riječ je o zastavi koja se, nakon skidanja one s petokrakom, 30. svibnja 1990. ponosno zaviorila pred Hrvatskim saborom.

I treće, možda i najvažnije, svakako je činjenica da se spomenuta zastava nalazi na teritoriju SAD-a gdje im različiti projugoslavenski recidivi ne mogu nametnuti svoje retrogradne i antihrvatske stavove, ali mogu konstruirati situaciju za nastavak unutarhrvatskih razračunavanja što je njihov prioritetni cilj.

Ovakav pokušaj kompromitiranja, međutim, svakako nije pitanje zastave nego pitanje odnosa djela hrvatskih državljana prema hrvatskom iseljeništvu, katoličkoj Crkvi ali i prema hrvatskoj Državi.

Taj odnos vidljiv je kroz višegodišnji angažman i djelovanje Jelene Lovrić, inače dugogodišnje bliske prijateljice Tatjane i Ive Josipovića, trenutno novinarke medija koji je pokušao problematizirati cijeli ovaj slučaj.

Podsjetimo, Lovrićkin nekadašnji kolega i “partijski drug”, Miroslav Lazanski svojedobno je izjavio da je spomenuta novinarka i bivši član ekstremnog projugoslavenskog  krila komunističke partije,  tijekom 1991. pozivala JNA da izvrši vojni udar u Hrvatskoj. Međutim, Jelena Lovrić  je to uredno demantirala, tako da je sve ostalo “visiti u zraku”. Niti je dokazala da nije, niti je Lazanski dokazao da je.

Stoga, ne treba biti iznenađen da se pokušaj diskreditiranja,osmišljen od strane jugoslavenskog komunističkog agitpropa a primjenjivan u Miloševićevoj agresiji na Hrvatsku i dalje nastavlja.

Nedvojbeno je za čije interese i na čiju štetu – dvojbeno je do kada!

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • cleuna

  Sve će komunjare preboljeti lako,
  ali Yugu nemogu nikako.
  Upravo zbog ovoga me ne čudi ovaki napadi boljševičkih udarnika.
  Ali ja se zbog toga ne ljutim,naprotiv likujem i guštam.
  Likujem zato što u svemu ovome vidim njihov strah jer su postali svjesni da se njihovoj ideologiji i onima koji je zastupaju bliži kraj.
  Vratimo se sao 10 godina unatrag.
  Jeste li tada vidjeli napade ovakve vrste…niste.
  Zašto…zato što su tada bili sigurni da im se nema tko organiztirano suprotstaviviti u čemu su bili u pravu,jer Sanader i Kosorica su bili njihovi igrači.
  Sada je malo drugačija priča,priča koja njima ne odgovara i odatle ovaj njihov (za njih opravdan) strah.

 • srka

  ….kad spomenu Yugu…yugovinu…
  🙂

  by Srka®

 • Agromentum

  Iseljeništvo i Crkva su danas problem za iste one kao i prije trideset godina. Današnji hrvtski grb vjerojatno i nije najsretnije rješenje, ali eto probalo se na neki način pokazati zajedništvo i povezanost svih krajeva.

 • srka

  kako nije “rjesenje”?
  A kakavbi to trebao izgledati?

  by Srka®

 • Agromentum

  Stvar je to ukusa. Meni odgovara i ovako a da su napravili bez dodataka i to bi bilo u redu. Važno je da je sklonjena petokraka.

 • srka

  vidis, ja ne volim stalne promjene a vezano za imena gradova, te zastave…grbove i slicno…stvari je trebalo ostaviti onakvim kakve su i bile…”od pamtivijeka”…al ljudska glupost…

  PS ( esi`l videl Agro…FCB ama sve pobjeda za pobjedom,od kada ti nisi stvari prognozirao)
  :-))))

  by Srka®

 • Agromentum

  Haha, uz malo sreće bi Bremen mogao izvuć’ jedan bod. Moja prognoza je ipak 3:0 za FCB. U Bayernu sam za Wochenende pa i ne smijem ništa protiv… :))

 • Agromentum

  Nostalgični poštar 🙂

 • srka

  Ufff…jezik (ne)pregrizao….za ovaj “jedan bod”….a ova druga a la prognoza ti je realisticnija.
  🙂
  Ihhh,da je sve u zivotu kao FCB-u u Bundeslizi…

  by Srka®

 • cleuna

 • srka

  Hahahaha…ko “kec na destku”

  by Srka®