Connect with us

Vijesti

Bijela kuća: Biden se ne liječi od Parkinsonove bolesti

Objavljeno

-

EPA/HINA

Američki predsjednik Joe Biden ne liječi se od Parkinsonove bolesti, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak, nakon što su se pojavila izvješća da je liječnik specijaliziran za tu bolest posjetio Bijelu kuću osam puta tijekom protekle godine.

Zabrinutosti da predsjednik možda boluje od neimenovane bolesti pojavile su se nakon Bidenovog nastupa na debati 27. lipnja s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

New York Times je objavio da dnevnik posjetitelja Bijele kuće pokazuje da je Dr. Kevin Cannard, neurolog specijaliziran za poremećaje pokreta koji je nedavno objavio znanstveni rad o Parkinsonovoj bolesti, posjetio Bijelu kuću osam puta od prošlog ljeta do proljeća ove godine.

Tijekom brifinga, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbila je potvrditi Cannardov posjet, rekavši da želi poštovati privatnost svih uključenih iz sigurnosnih razloga.

Rekla je da se Biden susreo s neurologom tri puta tijekom svojih godišnjih sistematskih pregleda. Dodala je da se Biden ne liječi od Parkinsonove bolesti.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će ostati kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 5. studenog, rekavši da je uvjeren da to prosječni birači još uvijek žele.

– Nikamo ne idem, rekao je Biden za televiziju MSNBC nakon što se telefonom javio u program emisije Morning Joe. Pozvao je sve koji žele da se makne da ga “izazovu” na konvenciji demokrata u kolovozu.

Intervju predstavlja još jedan Bidenov pokušaj da se oporavi od lošeg nastupa na debati 27. lipnja protiv republikanca Donalda Trumpa, nakon kojeg su u pitanje dovedene njegove mentalne sposobnosti.

Biden je izrazio frustraciju onime što je nazvao naporima “elita” da ga izguraju iz predsjedničke utrke protiv Trumpa kojeg je porazio 2020.

Kada je suvoditelj emisije Mika Brzezinski nabrojio veće medijske organizacije i stručnjake koji su ga pozvali da uzmakne, Biden je rekao: “Nije me briga što ta velika imena misle”.

– Poanta je da ne idem nikamo. Ne idem nikamo. Ne bih se kandidirao da ne apsolutno ne vjerujem da sam najbolji kandidat koji može pobijediti Donalda Trumpa 2024., istaknuo je.

Sve veći broj demokratskih zastupnika u Kongresu izražava zabrinutost da bi niska potpora koju Biden uživa u javnosti kao i nesigurnost zbog njegove dobi mogle naškoditi stranci u 20-ak najkompetitivnijih utrka za mandate u Zastupničkom domu. Potpredsjednica Kamala Harris smatra se najvjerojatnijom nasljednicom u slučaju da Biden odstupi.

Anketa Reuters/Ipsosa je prošlog tjedna pokazala da svaki treći birač demokrata vjeruje da bi Biden trebao izaći iz utrke, a 59 posto ispitanika iz predsjednikove stranke je reklo da je prestar da bi vodio vladu.

Biden je u pismu demokratima rekao da je svjestan njihovih zabrinutosti, no da je sada vrijeme za zbijanje redova.

– Pitanje o tome kako ići naprijed sada već kruži tjedan dana. Vrijeme je da to završi. Imamo jedan posao. To je da pobijedimo Donalda Trumpa, napisao je Biden stranačkim kolegama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas