Connect with us

Iz Svijeta

Bijela kuća: SAD nema neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bijela kuća u srijedu je odbacila optužbe Sjeverne Koreje da su zajedničke vojne vježbe u regiji provokacija i poručila kako Sjedinjene Države nemaju neprijateljske namjere prema Pjongjangu.

“Jasno smo dali do znanja da nemamo neprijateljske namjere prema DNRK (Sjeverna Koreja) i da tražimo ozbiljnu i održivu diplomaciju za rješavanje čitavog niza pitanja koja zabrinjavaju obje zemlje i regiju”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Komentar Bijele kuće uslijedio je nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje reklo da su vježbe Sjedinjenih Država i njihovih saveznika gurnule situaciju na “ekstremnu crvenu crtu” i prijete pretvoriti poluotok u “golemi ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu”.

U izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA stoji da Pjongjang nije zainteresiran za dijalog sve dok Washington provodi neprijateljsku politiku.

U priopćenju Bijele kuće ponovljena je spremnost SAD-a da se “sastane s predstavnicima DNRK-a u vrijeme i na mjestu koje im odgovara”.

“Odbacujemo ideju da naše zajedničke vježbe s partnerima u regiji služe kao bilo kakva provokacija. To su rutinske vježbe, u potpunosti u skladu s prošlom praksom”, rekao je dužnosnik.

Dodao je kako Sjedinjene Države nastavljaju blisko surađivati sa saveznicima i partnerima kako bi osigurali mir i stabilnost u regiji.

“U isto vrijeme, nastavit ćemo raditi sa saveznicima i partnerima kako bismo u potpunosti proveli rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje odražavaju volju međunarodne zajednice i kako bismo ograničili sposobnost DNRK-a da unaprijedi svoje programe nezakonitog naoružanja i ugrozi regionalnu stabilnost”, rekao je dužnosnik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari